Регион

Најбогатији људи света могли би искоренити глобално сиромаштво, али не желе!

najbogatijih-ljudi-svijeta-mogli-bi-iskorijeniti-globalno-siromastvo-4-puta_3159_9139-300x167

Да је јаз између богатих и сиромашних све већи, одавно је познато, то је уједно и основна компонента капиталистичке економије. Богатији бивају све богатији, док сиромашни (који то богатство и стварају) бивају све сиромашнији и због неког разлога многи од њих не усуђују се ни критиковати такав поредак.

Но, глобално гледано, о коликом јазу заправо говоримо?

Према последњем извештају организације Оксфам (извештај “Цена неједнакости: како богатство и екстремна зарада погађају свих нас” ) 100 најбогатијих појединаца на свету има довољно новца да би се искоријенило екстремно сиромаштву – и то чак четири пута!

Наиме, сто најбогатијих је у 2012-ој години зарадило 240 милијарди УСД. У истом извештају се такође напомиње још једна чињеница – док економска криза за већину постаје све тежа, у исто време богати постају све богатији.

“Најбогатијих 1% повећало је своју имовину за 60% у задњих 20 година, док је финансијска криза тај процес још убрзала, а најбогатијих 0,01% повећавају своје богатство још и брже”, стоји у извештају.

Извјештај је припремљен пред Светски Економски Форум који се одржава у Давосу идуће недеље. Из организације истичу како је ово позив светским вођама да се “прекине екстремно сиромаштво до 2025 те заустави нагло растућа неједнакост која се догађа у многим земљама уназад задњих 20 година”.

Лепа порука, но тешко да ће ико од оних којима је упућена схватити је озбиљно – засигурно не они из редова “1%”. Свет већ 20 година живи у некој чудној илузији како ће богати дати “део колача” само ако их се фино замоли.У правилу такве ствари се не догађају.

Но, ако погледамо ситуацију у свету, нарочито на кризом погођеном Западу, екстремни богаташи немају превише разлога за страх – већина популације и даље може лакше замислити крај света, од каквог комета или “пророчанства”, него крај капитализма. Све док је тако и овај тренд све веће неједнакости ће се наставити без имало сметњи, то је сасвим сигурно.

“Не можемо се више претварати да ће стварање богатства за неколицину бити на крају погодно за све – често се испоставља да је обрнуто тачно”, рекао је извршни директор организације Оксфам, Џереми Хоббс.

Можда би се Хоббс, који је очито открио неке фундаменталне истине, могло поставити питање – зашто смо се до сада претварали и ко нам је сервирао ту идеологију као коначну, као својеврсни крај историје? Заправо, сви би си требали поставити то питање јер до одговора уопште није тако тешко стићи.

(Адванце)

Коментариши чланак

Коментара