Вијести, Регион

На тржишту БиХ дјечија храна са комадима пластике

031992

Агенција за безбједност хране БиХ запримила је данас путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње обавијест да је на тржиште БиХ дистрибуисан производ италијанске тјестенине са поврћем за дјецу старосне доби изнад једне године произвођача Матерна из Француске који садржи фрагменте пластике, те је као такав неприкладан за конзумацију.

У саопштењу Агенције за безбједност хране БиХ наводи се да је увозник производа „Italian noodledish with vegetables”, у паковању од 250 грама, рока употребе до 29.04.2014. године, са баркод шифром 4010355934031, произвођача Матерна у БиХ ДМ Дрогерија Маркт Блажуј, Илиџа.

Одмах по пријему обавијештења путем система РАСФФ, Агенција за безбједност хране БиХ је упутила захтјев надлежним инспекцијским органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ да у циљу смањивања ризика по здравље потрошача да хитно утврде могућност уласка у траг производа и доставе Агенцији повратну информацију о предузетим мјерама.

Мјере повлачења са тржишта и опозива наведеног производа предузете су у пет земаља Европске уније односно у Њемачкој, Мађарској, Словачкој, Словенији и Румунији.

Агенција се обратила и увознику, који је сходно одредбама Закона о храни одговоран за здравствену исправност и квалитет хране коју ставља на тржиште БиХ.

Од увозника је затражено да спријечи стављање наведеног производа на тржиште, а уколико је храна већ дистрибуисана да обавијести потрошаче о разлозима за њено повлачење и тражи враћање хране којом су снабдјевени.

Агенција за безбједност хране БиХ ће по завршетку наведених активности и запримању повратне информације од стране надлежних инспекцијских органа и субјекта у пословању са храном обавијестити потрошаче о свим предузетим мјерама.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *