Вијести, Регион

На путевима РС хиљаде пијаних возача

010236

Путеви у РС врве од пијаних возача, па је тако за само два дана на подручју ЦЈБ Бањалука откривено њих чак 523, потврдили су у полицији.

Наиме, припадници овог центра су 19. и 20. јула у различитим временским интервалима појачано контролисали возаче који возе под утицајем алкохола. Тако су дошли до забрињавајућих података, јер су од 844 алко-тестирана возача код чак 523 нашли алкохол у организму, а из саобраћаја је искључено 305 возача.

У ЦЈБ Бањалука су казали да су 34 возача одбила алко-тестирање, због чега су искључени из саобраћаја. Коментаришући ове податке, Миленко Јаћимовић, инжењер саобраћаја и предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС, рекао је да је вожња под дејством алкохола погубна, те да пијани возач има три пута већу могућност да доживи саобраћајну несрећу од оног који није конзумирао алкохол.

Он је апеловао на возаче да избјегавају конзумирање алкохола, посебно у овим љетним данима.

Перица Пећанац, портпарол Ауто-мото савеза РС, рекао је да ови подаци јесу поражавајући, али нису страни из простог разлога што је конзумација алкохола дубоко укоријењена у нашем друштву.

„Оно што возачи занемарују јесте чињеница колико је алкохол опасан у комбинацији с воланом и брзином. Наиме, конзумацијом алкохола возач добија лажну слику да може возити брже и боље, а у ствари је то највећа замка, јер рефлекси постају знатно лошији, вид слабији, а моћ запажања је далеко мања“, упозорио је Пећанац. Он је нагласио да овај проблем не може ријешити једна институција сама, већ да заједно треба радити на промјени ставова код возача по питању вожње под дејством алкохола. Истакао је да је један од начина да се стане у крај овом проблему превентивно дјеловање, како породице, тако и свих других субјеката кроз медије, али и оштрије казне за све који возе под утицајем алкохола.

Иначе, Законом о основама безбједности саобраћаја у БиХ за возаче који управљају возилом под утицајем алкохола прописане су новчане казне у зависности од количине алкохола измјерене у крви. Тако су за утврђених од 0,3 до један промил алкохола у крви предвиђени новчана казна од 50 КМ и један казнени бод, док је за возаче који имају од један до два промила алкохола новчана казна 100 КМ, уз два казнена бода и заштитну мјеру забране управљања возилом у трајању од једног мјесеца.

За возаче код којих буде утврђено да имају више од два промила алкохола у крви предвиђена је казна од 400 КМ, два казнена бода и мјера забране управљања возилом у трајању од два мјесеца.

Стручњаци упозоравају да и веома мале количине алкохола у крви изазивају видљиве поремећаје понашања код возача.

Пијанство у промилима

0,4 промила – мишићи губе еластичност, психомоторне способности слабе, видно поље се сужава и слаби оштрина вида.

0,5 промила – вози пребрзо и ризично, јављају се двоструко виђење и поспаност.

1,5 до 2,5 промила – паралишу се покрети, јавља се дупла слика, у тој фази није у стању да управља возилом.

3,5 до 4 промила – тешко пијанство, тијело парализовано.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *