Вијести, Регион

Мун: БиХ је била „дивљи запад“ за трафикинг

015078
Сједињене Америчке Државе даће пуну подршку Босни и Херцеговини у борби против трговне људима, што је један од приоритета Владе САД, рекао је амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун приликом представљања пројекта спречавања трговине људима у Сарајеву.

Мун је истакао да је настављање борбе против трговине људима, која представља ропство модерног доба, један од најважнијих приоритета амбасаде САД.

Он је подсјетио да је БиХ прије 10 година била прави „дивљи запад“ и сигурно уточиште за трговце људима.

„Ипак, ви нисте одустали од борбе, окупили сте се и вршили притисак да вам власти и међународна заједница прикупе средства, упркос свим политичким препрекама“, рекао је Мун.

Он је подсјетио да је 2010. године та борба достигла врхунац када је и Стејт Департмент одлучио да БиХ додијели статус земље „број један“, што значи да је тада достигнут врхунац у борби против трговине људима.

Амерички дипломата је, међутим, истакао да су у САД, као и у БиХ, били веома разочарани када је прошле године БиХ пала са првог на друго мјесто, пренијели су бх. медији.

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић је истакао да су до сада спроведена три акциона плана, као и да је Савјет министара БиХ недавно усвајањем стратегије акционог плана у наредне двије године још једном показао пуну подршку свим актерима укљученим у борбу против тог кривичног дјела.

Радончић је казао да посебну пажњу нови стратешки документи посвећују питањима кривичног гоњења трговаца људима, заштити и помоћи жртвама те превенцији.

Иначе, у протеклој години у БиХ је идентификовано 39 жртава трговине људима, а за трговину људима и кривична дјела која се вежу за трговину људима надлежна тужилаштва су наредила 19 истрага против 42 особе. Подигнуто је 15 оптужница против 22 особе, а надлежни судови су изрекли 11 осуђујућих пресуда против 13 лица.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *