Вијести, Регион

Mогућа евакуација српских војника из Либана

bov-vojske-srbije-u-libanu

У случају велике ескалације кризе у Сирији, а чије последице се могу прелити на Либан и Израел, постоји могућност евакуације припадника Војске Србије (ВС), који се налазе у мисији Унифил на југу Либана, уз саму границу са Израелом. Постоји известан ризик, будући да се налазе између подручја у коме је присутан покрет Хезболах и израелске границе. Такође, постоји и сумња да би Сирија могла учинити оно што и Ирак током операције „Пустињска олуја”, 1991. године – извести ракетне, а можда и авијацијске ударе по циљевима у Израелу, и то преко положаја на којима су мировњаци ВС. Глобална тензија око сиријског арсенала хемијског оружја, овој претњи даје на значају.

– Сви припадници ВС који се налазе у мисији Унифил у Либану су безбедни и неометано обављају своје задатке и обавезе. За евентуално извлачење нашег контигента, или евакуацију, ВС је припремила процедуре и оне су у складу са Законом о употреби ВС и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије, као и свим прописима и процедурама УН – наводи се у одговору Министарства одбране на питања „Политике”.

Припадници ВС могу бити повучени из мултинационалне операције ако дође до нарушавања мандата мисије, озбиљног угрожавања безбедности и одбрамбених интереса Србије или ако би били угрожени животи наших мировњака.

– Народна скупштина Србије надлежна је да донесе одлуку о повлачењу дела или целог контигента. Ако Народна скупштина није у могућности да се састане, министар одбране, на основу заједничке процене са надлежним министрима, предлаже председнику Србије доношење одлуке. Ова одлука би, у сваком случају, била донета уз консултације са Уједињеним нацијама – кажу у Министарству одбране.

Припадници ВС у мисији у Либану, тренутно је њих 49, опремљени су одговарајућом заштитном опремом, одговорено је на питање „Политике” да ли располажу адекватном заштитом у случају употребе хемијског оружја. Иначе, припадници ВС отпочели су учешће у Унифилу у Либану крајем 2010. године, у оквиру шпанског контингента, у чијем саставу се и данас налазе. Штавише, део припрема припадника ВС за ову мисију обављан је у Шпанији, одакле су транспортним авионима превезени у Либан. Истовремено, за потребе садашњег контигента ВС, возом до Бара, а затим бродом до Бејрута превезена су и борбена оклопна возила, камиони и теренска возила, што је била најсложенија војна логистичка операција још од повлачења са Космета у јуну 1999. године.

На полигону Боровац код базе „Југ”, недалеко од Врања, управо је окончана вежба „Српски штит 03”, коју су посматрали и шпански официри. То је завршни тест уочи слања комплетне чете ВС у мисију Унифил у Либану, што је предвиђено за новембар. Учешће у овој мисији је од изузетног значаја за ВС, у смислу стицања искуства у мултинационалним операцијама, јер је у раније мисије одлазио мањи број мировњака.

Војска Србије, осим контигента у Либану, има и једног мировњака који је ангажован као војни посматрач у мировној мисији Унтсо. Ови мировњаци своје дужности обављају у Либану и на Голанској висоравни, коју контролише Израел, док се са друге стране налази грађанским ратом изнурена Сирија, која би ускоро могла постати поприште још једне америчке војне интервенције чије су последице по регион, у коме се налазе и мировњаци ВС, тешко сагледиве.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *