Регион

Мистерија о Месији после рабинове смрти

Поштовани израелски апокалиптички кабалистички вођа шокирао Јевреје и Хришћане именом ‘Јешуа’

Контроверза бесни у Израелу, у САД и на кабалистичким онлајн форумима широм света, након постхумног објављивања имена Месије који је оставио чувени рабин.

Када је Рабин Јицах Кадури умро у фебруару 2006, у доби између 106 до могуће 117 година, 300,000 људи је присуствовало његовој сахрани у Јерусалиму.

Чувени кабалиста, рођен у Багдаду, постао је славан широм света по својим апокалиптичким упозорењима и по изјави да је лично сусрео дуго очекиваног Јеврејског Месију (Спаситеља) у новембру 2003.

Кадури

Кадури

Пре него што је умро, Кадури је по изјавама, написао име Месије на малој белешци, и тражио да она остане запечаћена годину дана након његове смрти. Када је објављена белешка је открила име Месије као “Јехошуа” или “Јeшуа” – што значи Исус на хебрејском.

Међутим, да би прича била још компликованија, белешку је као фалсификат оспорио Кадуријев 80-годишњи син Рабин Давид Кадури.

“То није његов рукопис,” цитиран је у изјави Израелу Данас.

Кадуријева белешка

Кадуријева белешка

Белешка, која је написана на хебрејском и потписана рабиновим именом, каже: “Што се тиче скраћенице Месијиног имена, Он ће дигнути људе и доказати да су његова реч и његов закон ваљани. Ово сам потписао у месецу милости.”

Хебрејска реченица се састоји од шест речи. Прво слова сваке од ових речи даје хебрејско име Јехошуа или Јешуа.

Ово откриће је пробудило мешавину узбуђења и контроверзе и у јеврејским и у хришанским круговима – али једва нешто од медијске пажње. Јеврејски блогови и веб форуми су препуни скептичних анализа и збуњености.

“Да ли ово значи да је Рабин Кадури био Хришћанин?” реторички пита један од учесника.

Док је други написао: “Хришани играју и славе.”

Не баш.

У ствари, многе хришанске дискусионе групе кажу да Кадуријев опис Месије – без обзира на његово име – не одговара библијском опису повратка Исуса Назарећанина, који ће, како они верују, да управља и влада на Земљи из Јерусалима 1,000 година.

О свом сусрету са Месијом, за којег је тврдио да данас живи у Израелу, Кадури је блиским рођацима рекао: “Он не говори, ‘Ја сам Месија, дајте ми вођство.’ Напротив, нација ће да га гура да их води, након што нађу [у мојим речима] знакове који им показују да он има статус Месије.”

Кадурија такође цитирају да је говорио да ће скори долазак Месије “спасити Јерусалим од Ислама и Хришћанства који желе да одузму Јерусалим од јеврејске нације – али им неће успети, него ће се они борити једни против других.”

Овакве изјаве су довеле до тога да се неки Хришћани питају да ли је је Кадури можда говорио о другом Јешуи – можда чак и о “лажном Христу” чудотворцу, за којег многи јевангелисти верују да ће претходити Христовом повратку.

“Многим добрим људима у данашњем друштву је тешко да разумеју Месијину личност,” написао је Кадури пре своје смрти. “Вођство и ред Месије од крви и меса је тешко прихватљиво за многе у нашем народу. Као лидер, Месија неће имати никаву званичну функцију, али ће бити међу људима и користиће медије да би комуницирао. Његова владавина ће бити чиста и без личних или политичких тежњи. Током његове управе, само правичност и истина ће владати.”

Кадури је написао и да неће сви веровати у Месију – и да ће често бити лакше за неверујуће људе да га прихвате. Он такође описује Месију који с почетка није свестан своје позиције.

kaduri_funeral

Кадуријева сахрана

Пар месеци пре своје смрти, Кадури је одржао говор за Јом Кипур у којем је дао смернице како препознати Месију. Тада је окупљенима за Дан искупљења у својој синагоги рекао да Месија неће доћи док бивши премијер Аријел Шарон не умре.

Шарон је доживео удар док је био на дужности, 4.јануара 2006. Остао је у коми и заменио га је премијер Ехуд Олмерт. Иако су многи очекивали да ће Шарон ускоро да умре, он је остао жив али несвестан све до данас.

Убрзо након Кадуријевог сусрета са Месијом, 4. новембра 2003. у којем је, како каже сазнао његово име, рабин је почео да упозорава о надолазећим светским катастрофама.

У септембру 2005. на часу у његовој јешива богословији у Јерусалиму, Кадури је позвао Јевреје широм света да се врате у Израел због невоља које ће ускоро да западну Земљу и ради обнове јеврејског храма.

“У будућности, Свети и Благословени, ће донети велике невоље земљама широм света да би осладио пресуду о земљи Израиља,” рекао је Кадури.

Године 1990. сада покојни Лубавичерски Рабин Менахим Шнерсон је рекао Кадурију да ће он доживети долазак Месије.

Такође у септембру 2005. Кадури је рекао да је “Месија већ у Израелу. Штагод да људи верују да се неће догодити ће се догодити, и штагод да смо сигурни да ће се догодити може нас разочарати. Али, на крају, мир ће завладати у целом свету.”

Као дугогодишњи студент и учитељ кабале, Кадури је одбио да се сусретне са поп звездом Мадоном, која се упустила у проучавање античке уметности Јеврејског мистицизма. Забележено је да је тада рекао: “Забрањено је учити не-Јевреје кабалу, чак и Талмуд, па и обичну Тору.”

За Кадурија кажу да је био један од ретких живих практичара који су користили знање о Кабали да спроводе промене у свету. Он је често делио амајлије које су биле намењене лечењу, појачавању плодности и доношењу успеха. За њега се верује да је био умешан у уклањање 20 дибука (демона), или изгубљених душа које су залутале у несрећна тела живих људи да би их мучили.

Авијел Шнајдер, аутор приче у Израелу Данас назвао је светску реакцију на вест о Кадуријевој белешци “лудом.” Додао је да никад није примио толики број имејлова и позива из свих крајева света.

Такође је рекао да га је рабинова јешива одговарала од објављивања приче, где су званичници оценили да је “немогуће” да је белешку заиста написао Кадури.

Али Шнајдер је добио приступ многим рабиновим рукописима, написаним лично његовом руком за искључиву употребу његових студената. Ту је био запањен симболима које је Кадури исцртао по страницама.

“То су били крстови,” рекао је Шнајдер. “По јеврејској традицији, крстови се не користе. Не користе се чак ни плусеви јер би се могли протумачити погрешно као крстови. Али ово су били крстови, и то исписани лично његовом руком.”

Када су упитани шта су ти симболи значили, Кадуријева породица је рекла да су то “знакови анђела.”

 
Преузето са: http://www.wnd.com/2007/05/41669/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *