Вијести, Регион

Мишчевић: Не мења се ништа за грађане Србије

Шеф Преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је вечерас да се за грађане Србије ништа не мења ступањем на снагу механизма који омогућава привремено увођење виза земљама из којих долази велики број лажних азиланата.

“Не мења се ништа за вас, мене, за било ког грађанина Србије самим чином ступања на снагу ове одлуке“, рекла је у емисији „Један на један” на РТВ Војводина Мишчевић.

Drzzavna-granica-022

У Европској унији сутра ступа на снагу механизам који омогућава привремено увођење виза земљама из којих долази велики број лажних азиланата, међу којима је и Србија, али и европски и српски званичници оцењују да Србија засад није директно угрожена и очекују да ће ускоро бити нађено заједничко решење за тај проблем.

Европска комисија је данас саопштила да ниједна чланица ЕУ досад није затражила суспензију визних олакшица за земље Западног Балкана.

Мишчевић је истакла да је то механизам који ће у једном моменту представљати озбиљан изазов за све оне које имају такозване лажне азиланте.

Према њеним речима, ситуација која би покренула механизам би значила да је дошло до озбиљног и великог нарушавања по броју азиланата, што Србија у овом моменту нема сем у Немачкој.

“Највећи изазов за нас јесте разговор, договор и налажење решења за потенцијални проблем који можемо да имамо са лажним азилантима у овој држави“, рекла је Мишчевић.

Када је реч о тиму за преговоре са ЕУ, она је истакла да завршава листу која ће се ускоро наћи пред владом.

“Празнике сам томе посветила. Разговарала сам са људима које бих волела да видим у тиму. Сви су заинтересовани“, рекла је Мишчевић и додала да експерти долазе из различитих бранши.

Наводећи да је политиколог и да познаје ЕУ и њено функционисање, али да не зна превише о екологији, енергетици…, он је навела да су јој потребни људи који и ту материју познају на исти начин на који она познаје и на који може да координира процес европских интеграција.

“Има таквих људи у Србији. Они нису особе познате широј јавности и нису у жижи јавности, али јесу особе које су стручњаци у својим областима и као такве сам их бирала“, рекла је Мишчевић.

Она је подсетила да је за 21. јануар заказана међувладина конференција и да након тога, када је реч о преговорима, Србија наставља разговоре у различитим областима – скрининзи.

Према њеним речима, одмах иза међувладине конференције, према распореду који је добијен од ЕУ средином прошле године, иде разговор о поглављу 35.

На питање како конкретно и у којој мери избори, ако их буде, могу да утичу на наставак процеса преговарања, Мишчевић је истакла да су политичка елита – позиција, опозиција, влада, српски парламент неопходни да би процес несметано текао.

“Зато што без политичког консензуса нема напред. Имамо консензус, али у доба избора нико се не бави политичким консензусом везаним за европске интеграције“, рекла је Мишчевић и запитала се ко ће предлагати и усвајати неопходне законе.

Она је међутим истакла да би „могло да се живи“ уколико би то трајало три месеца.

Мишчевић је тако навела да избори могу, али и не морају, да угрозе преговарачки процес ако се то обави брзо и ефикасно.

Према њеним речима, најгоре је ипак стално постављање питања хоће ли избора бити.

“То је најгоре. То одвлачи пажњу јер сви сада прво постављају питање хоће ли бити избора. Ако то потраје у 2014. години то је најгоре ситуација“, рекла је Мишчевић.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *