Вијести, Регион

Mинистарка Михајловић: Ја не лобирам за никога,нисам се слагала што је НИС продат Русима

Zorana-Mihajlovict

Београд — Не постоје никакви шумови у вези са енергетским споразумом Србије и Русије, каже за Б92 министарка енергетике Зорана Михајловић.

Државни врх Србије разговарао је данас са делегацијом из Русије, коју је предводио председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер. На састанку је договорено да 24. новебмра почну радови на изградњи гасовода Јужни ток кроз Србију.

Гостујући у Вестима ТВ Б92, министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да су се стекли услови да у Србији почну радови на Јужном току, те да је Минисарство испунило своје обавезе када је реч о припремама и експропријацији земљишта.

“Министарство је припремило све што је требало: почев од Закона о експропријацији, а 10.000 парцела треба да се екпсроприише. Када говоримо о гаранција из буџета и правилницима, то је урадјено. Када говоримо о самом ‘Србијагасу’ и његовој способности да испостави све фактуре, то тренутно нема везе с Јужним током, али ‘Србијагас’ свакако у том смислу није у најбољем стању”, казала је Михајловићева.

Она је рекла и да је данас договорено да Србија и Русија око 24. новембра потпишу три уговора: један ће дефинисати Јужни ток као пројекат од општег интереса, други је споразум о транспорту, а трећи споразум о кредиту, односу моделу финансирања Јужног тока.

“Сад је питање договора да ли се узима кредити, колики је тај кредити, да ли ће бити грејс периода и на томе од данас морамо интезивно да разговарамо”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да су сва три документа, која треба да буду потписана у ускладу са Енергетским споразумом Србије и Русије.

Према њеним речима, не постоје никакви шумови у вези са енергетским споразумом.

“Ова Влада је урадила више од претходних када је реч о енергетском спразум, али да је ова Влада кренула да уређује одређене односе то је тачно”, рекла је Михајловићева и објаснила да се наводно спорни документ који је Влада усвојила, а који је председник Томислав Николић помињао током посете Москви, односи на то како онај ко представља Србију у НИС-у, треба да се понаша.

Она подсећа да до сада такав документ није постојао и истиче да он није на штету НИС-а, јер када та компанија остварује профит и шири своје пословање, и Србији је добро.

На питање да ли има замерке на тренутно пословање НИС и да ли се нешто у тренутном пословању НИС коси са интересом Србије, она је одговорила “апосолутно не”.

Како каже, НИС тренутно функционише у оквиру закона и са представницима те компаније се одржавају сталне консултације – од правилника до усклађивања Закона о енергетици са Европском унијом.

“Ја сам додала да уколико је потребно да тај документ појаснимо, ми смо спремни да разговарамо о томе”, навела је министарка Михајловић и додала да је након посете председника Николића Москви, затражила разговор с директорм НИС-а, те да је договорено да се одржи састанак на коме би се видело да било шта трева да се дода или одузме у поменутом документу.

Одговарајући на питање да ли је истина да је желела да из посла избаци “Југоросгас“, посредника у продаји руског гаса Србији, министарка је рекла да је њена намера да Србија има гасну стабилност и довољно енергије и гаса, као и могућност да утиче на цену гаса која је, према њеном мишљењу, превисока.

“То је задатак сваког министра енергетике. Ја сам покушала да обновим разговоре о цени гаса, да видимо каква је улога посредника”, навела је она, подсетивши да поред “Југоросгаса”, у набавци гаса постоји још један посредник РСТ (Руссиан-сербиан традинг цорпоратион) који гас набавља по нижој цени, а Србији га продаје по вишој, због чега те ствари “морају полако да се решавају”.

Зорана Михајловић признаје да се својевремено није слагала са начином на који је НИС продат Русима, али “да када се неке ствари ураде, ту је тачка”.

“Оно што могу јесте да се направе правила. Ја не лобирам ни за кога. Ја лобирам за грађане Србије и своју земљу”, поручила је министарка.

Министарка је најавила да ће ове недеље посетити Москву где ће са руским партнерима, између осталог разговарати и о проблемима “Србијагаса”.

Михајловићева подсећа да “Србијагас” само по фактурама за гас дугује готово 200 милиона евра, и да није у стању да исплаћује те фактуре.

Држава ће, према њеним речима, наћи начина да намири дугове, али та решења не смеју бити краткороћна.

(Б92)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *