Вијести, Регион

Милорад Додик: Српска је због неких у свету и данас у опасности

„КОРИДОР ЖИВОТА” – НАЈЧИСТИЈА ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА У СРПСКОМ ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ У БИХ

  • Председник Српске Милорад ДОДИК на свечаности у Дугим Њивама код Модриче: Операција „Коридор” је омогућила да се тада обједини читава територија, која је постала територијом Републике Српске, и да се настави Одбрамбено-отаџбински рат, који је довео до легализације и самог постојања РС. Не сме изгубити однос према оваквим догађајима јер је то гаранција будућности
  • Председник РС и такође упозорио: Српска је и данас – огромним политичким, дипломатским и да не кажем веома лоше усмереним активностима појединих делова међународне заједнице – заиста у опасности

         ДА НИЈЕ било војне акције „Коридор живота”, не би било ни Републике Српске, а сећање на ову најзначајнију операцију Војске РС у протеклом рату – залог је за будућност.

         Поручено је ово из Дуге Њиве, код Модриче, одакле је пре 23 године командовано најчистијом војном акцијом у Одбрамбено-отаџбинском рату. Тим поводом, у манастирској цркви светог мученика кнеза Лазара на Дугој Њиви, литургију и парастос страдалим борцима служио је епископ зворничко-тузлански Хризостом.

         Венце на споменик страдалим борцима положили су Милорад Додик, председник РС, делегације Народне скупштине и Владе РС, изасланик председавајућег Председништва БиХ, те представници борачких организација Модриче, Брода и Добоја.

         Додик је поручио да је акција „Коридор живота” имала дубок, не само војни, него и историјски значај.

         „Она је омогућила да се тада обједини читава територија, која је постала територијом Републике Српске, и да се настави Одбрамбено-отаџбински рат, који је довео до легализације и самог постојања РС”, рекао је председник РС, истакавши да се не сме изгубити однос према оваквим догађајима јер је то гаранција будућности.

         Он је поручио да свих ових година, а и данас, није било једноставно одбранити РС.

         „И данас је она огромним политичким, дипломатским и да не кажем веома лоше усмереним активностима појединих делова међународне заједнице, заиста у опасности”, нагласио је Додик.

Милорад Додик

Милорад Додик

Одлука да се спроведе ова војна акција донесена је након што су снаге ХВО-а 31. маја 1992. године ушле у Модричу и на тај начин раздвојиле источни од западног дела РС, у којем је тада 1,5 милиона људи остало без редовног снабдевања храном, лековима, нафтним дериватима.

Миломир Савичић, председник БОРС-а, рекао је да, да није било операције „Коридор”, не би било ни других успешних битака. Перо Милошевић, командир чете, присетио се дешавања из јуна 1992. године.

Био сам пет-шест километара од Градачца према Модричи. Ту је била једна тактичка група и ту смо били ми. У то доба нисам веровао да ћу долазити овде. Ми смо били свесни, неко ће преживети, неко неће”, испричао је Милошевић.

Након борби, које су трајале 42 дана, западни и источни део РС су повезани.

„Граница је померена до Саве, до ушћа Босне и Уне, и створен је компактан простор РС, који је омогућавао нормалан и одржив живот”, рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Sjecanje-na-koridor-zalog-za-buducnost/311275

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *