Вијести, Регион

Мектић: Лажни туристи врбују џихадисте

022734

Директор Службе за послове са странцима Драган Мектић изјавио је за „Глас Српске“ да је посљедњих мјесеци повећан број лица афроазијског поријекла која долазе у БиХ с намјером да ангажују џихадисте за рат у Сирији, а који се камуфлирају уплаћеним туристичким аранжманима.

Мектић је рекао да је Служба за послове са странцима неколико таквих лица вратила у њихове земље.

– Најчешће је ријеч о припадницима вехабијског покрета. У БиХ ступају у контакт са домаћим вехабијама, с којима раде на врбовању и регрутовању ратника. У посљедње вријеме углавном ангажују џихадисте за рат у Сирији. Ми имамо податке о томе и те случајеве активно пратимо. Знамо ко су кључни људи који се тиме баве и ко су њихове везе у БиХ – казао је Мектић.

Истиче да поменута лица у БиХ улазе легално.

– Они углавном уплаћују седмодневне туристичке аранжмане у БиХ. Тек кад стигну за неке од њих утврдимо да им сврха боравка није оно што је наведено, него врбовање бораца, па им откажемо боравак. До сада смо реаговали у неколико таквих случајева – рекао је Мектић.

Први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Сташа Кошарац рекао је да је ОБА чланове ове комисије информисала о овим појавама.

– Забрињавајуће је што долази до застоја при дистрибуцији тих информација другим полицијским агенцијама, јер политика онемогућава да се уђе у обрачун с таквим појавама – рекао је Кошарац и додао да је коријен проблема џихадиста у политици Алије Изетбеговића и Хариса Силајџића из деведесетих година прошлог вијека која сеже до данас.

Процјењује се да на ратиштима у Сирији, Ираку, Авганистану, Чеченији, Дагестану и Ингушетији има више од 550 држављана БиХ, а само на страни сиријских побуњеника ратује их око 330.

Међу погинулим џихадистима у Сирији било је и оних који су дошли из БиХ, Новог Пазара и са Косова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *