Вијести, Регион

Масакр код Младеновца: Убијено 13 особа

14970877805163d70c8db53105397434_640x426

Влада Србије за Дан жалости прогласила је 10. април, поводом трагичног догађаја у месту Велика Иванча код Младеновца, и великог губитка како за породице убијених, тако и за Србију и њене грађане, наведено је у саопштењу.

Љубиша Богдановић (60) убио је јутрос из ватреног оружја 13 особа у мјесту Велика Иванча код Младеновца.

Убијено је шест мушкараца, седам жена и двогодишњи дјечак.Поједини медији јављају да је убијено 14 лица, те да је преминула и Богдановићева супруга.

Он је из непознатих разлога пуцао у своје комшије, који су му уједно и најближа родбина.

Како јавља репортер “Блица” са мјеста злочина, према причи комшија, Љубиша Богдановић је најприје у својој кући убио сина хицем у главу, а потом се упутио ка кућама комшија гдје је направио масакр.

– У својој кући Љубиша Богдановић прво је убио сина Бранка и пуцао у жену Јаворку. Потом је изашао из куће и кренуо у смртоносни поход у ком је направио масакр у четири комшијске куће. У кући породице Стекић усмртио је свекрву и снају, Даницу и Драгану, а потом у кући породице Деспотовић убио је Микаила и Милену, њиховог унука Горана Деспотовића, његову деветнаестогодишњу супругу Јовану и њиховог двогодишњег сина. У сљедећој кући, породице Мијаиловић, убио је брачни пар Вељу и Олгу, а потом у кући породице Јешић убио је мајку и сина, Љубину и Милоша – сазање “Блиц”.

Злочин је пријавила његова супруга Јаворка и док је била на вези са полицијом чуо се јаук, због чега се претпоставља да је он пуцао у њу у том моменту.

Он је јутрос око пола пет ушао у чак четири куће и све их побио на спавању хицима у главу, а злочин је извршио тако што им је оружје прислонио уз чело.

Младеновачка полиција је одмах кренула на мјесто злочина и затекла Љубишу у дворишту своје куће.

Према незваничним информацијама, Богдановић је потом највјероватније покушао да убије и себе.

Директор Ургентног центра Златибор Лончар рекао је да су љекари из тог центра нешто прије осам часова добили информацију од полиције да припреми особље јер има 13 особа повријеђених упуцавањем, и да ће дио доћи у Ургентни.

– Непосредно послије тога примили смо три особе. Једна особа је женско, око 70 година и она је стигла у изузетно тешком стању. На пријему је била без знакова живота. Покушали смо реанимацију, али безуспешно. Друга особа је Богдановић Јаворка, 1953. годиште, која је упуцана у главу и врат. Урађена јој је дијагностика и она је примљена у шок собу и њено стање је тешко. Трећа особа која је стигла је Богдановић Љубомир, такође упуцавање у главу. Његови витални параметри су без тензије, без свести је. Дијагностика је у току. Ако буде услова иде у шок собу и наставиће се даљи третман – каже Лончар.

На питање новинара да ли се очекује да у Ургентни стигне још повријеђених особа, он је казао да је љекарима накнадно речено да су те три особе које су довезене и једине које су прије живјеле, али је и додао да љекари не знају тачно стање на терену.

Репортер Б92 јавио је са лица мјеста да су комшије рекле да се Љубиша Б. није понашао насилно и да није правио проблеме.

Како наводе, јуче је био “сасвим нормалан”, а онда му је “током ноћи нешто кврцнуло у глави”.

Он је, како кажу комшије, могао у свако доба да уђе у њихове куће, па чак и током ноћи.

Вељовић: Сви убијени на спавању хицем у главу

Директор полиције Милорад Вељовић, који се налази на лицу мјеста, рекао је да је убица жртвама пуцао у главу док су спавали.

– Једна страва, један ужас, овако нешто слично нисмо имали у полицији – рекао је Вељовић додавши да очевидаца нема јер у пет кућа нико није остао жив осим једне особе која је прије тога отишла на посао.

Вељовић је испричао и да је један од најстрашнијих призора био онај када су затекли беживотно тијело младе мајке са дјететом. Вељовић је додао и да је кућа извршиоца овог стравичног злочина била једна домаћинска кућа, а он сам миран, вриједан и радан домаћин који није био склон конфликтима.

– Сви су убијени на спавању. То су сеоска домаћинства и већина кућа је било откључано – рекао је Вељовић.

Вељовић каже да су полицијске екипе на лицу мјеста, увиђај је у току и тренутно није могуће рећи шта је био мотив овог злочина.

– Љубиша Богдановић је из мирне породице и није имао полицијски досије. Видећемо шта је мотив овог стравичног убиства, једноставно сви смо затечени – рекао је Вељовић. и додао да је пуцао из пиштоља ЦЗ 88, за који је имао дозволу.

Богдановић је, према његовим ријечима, 1991. године учествовао у ратним дејствима на простору Славоније.

До прије годину дана са сином је радио у једној словеначкој фирми, а потом су остали без посла.

Др.Ненадовић: Највјероватније поремећај структуре личности

Директор Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ проф. др Милутин Ненадовић готово искључује могућност да је код почионица масакра у Великој Иванчи реч о ратном, такозваном вијетнамском синдрому, већ да се највјероватније ради о поремећају структуре личности.

„Особе са примарном слабоумношћу склоне су сугестији и имитацији, без обзира на број година, а овде је ријеч о човеку који има 60 година. Данас су комуникације веома брзе и прометне, тако да сазнања о догађањима на свим просторима наше планета скоро свима доступна у најкраћем року“, нагласио је проф. Ненадовић у изјави Тањугу.

Он је скоро искључио могућност да је код Љубише Б. ријеч о ратном -вијетнамском синдрому, због учешћа у ратном вихору деведесетих година, јер је, како наглашава, прошло 20 година и то је довољно времена за промјену ставова и емоционалну отупљеност за нешто доживљено у тако далекој прошлости.

Коментариши чланак

Коментара