Вијести, Регион

Марко Јакшић: За Србе ситуација у Митровици драматична и неподношљива

ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА ДСС: ВЛАДА СРБИЈЕ КРИВА ЗА СВЕ ШТО СЕ ДОГАЂА У ГРАДУ НА ИБРУ

  • Срби су на Косову од 1999. до 2008. године „имали апсолутну подршку државе Србије”. Тада су имали – наглашава Марко ЈАКШИЋ – подршку матице, имали су мотиве да се боре за опстанак на Космету, а сада, након што их је власт у Београду увукла у сепаратистичке парадржавне творевине у Приштини, они више немају будућност

         ЧЛАН Председништва Демократске странке Србије Марко Јакшић оценио је да је након последњих инцидената ситуација у Косовској Митровици постала неподношљива.

         „Ситуација у Косовској Митровици је постала крајње неподношљива. Сви потези Владе Србије у последње две године, пре свега интеграција Срба у косовски систем, када је више од 500 припадника МУП-а Србије ушло у такозване косовске полицијске снаге, довели су до тога да је безбедносна ситуација у граду постала јако драматична”, рекао је Јакшић агенцији Бета.

         Према његовим речима, Срби у Косовској Митровици су били много безбеднији пре доласка мисије Еулекс на Косово и Метохију.

         „Ситуација је била много боља од 2000. до 2010. године, док су момци с моста на Ибру одржавали ред у граду и док није било промета наркотика док данас на улици можете купити сваку врсту дроге. У том периоду није било пуцњаве нити угрожавања живота, једино би Срби страдали после протеста од гумених метака и сузаваца”, казао је Јакшић.

         Како је навео, нису сви инциденти који су се последњих дана догодили у Косовској Митровици имали етничке узроке.

         „Сукоби који су се десили током Ускрса су били међусрпски сукоби две групе младића из Косовске Митровице и Звечана, али напад на седамнаестодишњег Николу Савељића, кога су без икаквог разлога напали људи које никад није видео, био је етнички мотивисан”, оценио је Јакшић.

         Упитан – како ће последњи инциденти утицати на положај Срба у Косовској Митровици – Јакшић је оценио да њихов опстанак највише зависи од потеза власти у Београду.

         „Будућност Срба на северу Космета увек је била повезана са оним што ради власт у Београду, без обзира што је покрајина по резолуцији 1244 Савета безбедности УН под патронатом УНМИК-а и КФОР-а. Ипак, после Бриселског споразума, опстанак Срба на Космету је угрожен у сваком смислу, што потврђује и податак да је прошле године у школе на северу Космета уписано десет одсто мање ђака”, рекао је Јакшић.

         Додао је да су Срби на Косову од 1999. до 2008. године „имали апсолутну подршку државе Србије”.

Марко Јакшић

Марко Јакшић

„Срби су тада имали подршку матице, имали су мотиве да се боре за опстанак на Космету, а сада, након што их је власт у Београду увукла у сепаратистичке парадржавне творевине у Приштини, они више немају будућност”, оценио је Јакшић.

(извор: сајт Демократске странке Србије)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *