Вијести, Регион

Малтретирање припадника СНП 1389 на парастосу у Јабуци

1003347_407556369362329_1683010181_n

У недељу 28. јула 2013. године СНП 1389 РС (заједно са организацијом Породица заробњених и погинулих бораца) организовао је спомен-парастос поводом 21. годишњице од зверског убијања 43 српска борца и цивила (23. јул 1992. године) у селу Јабука (некада општина Фоча, Дејтоном припало Федерацији БиХ).
У току служења парастоса за настрадале, у порту Храма Преображења Господњег без икакве дозволе и прекорачујући своја овлаштења упала је патрола Полицијске станице Устиколина (Полиција Федерације БиХ). Полицајци су захтевали да чланови из Српског Народног Покрета 1389 Република Српска сместа напусте литургију која је била у току, и пођу са њима у полицијску станицу у Устиколини да дају изјаве. Према речима полиције, момке из једног од два комбија покрета је пријавила ,,једна муслиманка’’ јер су: ,,имали на себи мајице са двоглавим орлом, српске заставе, наводно дизали три прста, псовали и провоцирали’’. Нико од чланова СНП 1389 РС није никога вређао ни на какав начин, нити је то било могуће с обзиром да је свим учесницима била скренута пажња да се крећу кроз места насељена муслиманима и да сходно томе неће бити заустављања возила. Припадници СНП 1389  нису напустили парастос док читав планирани програм није био приведен крају. По литургији, и симболичном засађивању 21 стабла у спомен на жртве, у повратку за Фочу, сви чланови СНП 1389 РС, као и други присутни грађани су заједно отишли у полицијску станицу Устиколина и добровољно дали изјаве на лажне оптужбе.

Симболично засађивање 21 стабла

Иако нико од припадника СНП 1389 није признао ниједну од оптужби, нити је било шта прекршајно нити кривично почињено а камо ли доказано, то није сметало полицији Федерације БиХ у Устиколини да после узимања личних података и сликања припадника 1389 као да су најгори криминалци, одокативно казне 13 чланова покрета по 100 КМ (приближно 5500 динара), а четворици малолетних закажу да опет дођу и дају изјаве заједно са родитељима. Хапшење чланова СНП 1389 РС од стране полиције Федерације БиХ је очигледна провокација по чисто националној основи. Муслиманска полиција је било толико безобзирна да је дошла у црквено двориште баш на обележавање годишњице злочина над Србима у Јабуци, за који још увек никоније одговарао. Полиција јепрекинула црквену литургију, са очитом намером да испровоцира и малтретира припаднике СНП 1389 РС и присутне грађане само зато што су Срби. Будући нико од присутних није насео на њихове провокације и агресивно понашање, нису имали повода да примене силу, изрекли су новчане казне тринеасторици припадника покрета. СНП 1389 РС неће признати ове новчане казне и у плану је тужба против припадника полицијске станице Устиколина који су се у најмању руку понашали дрско.

Информативна служба СНП 1389

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *