Регион

Мајка Јевросима: Знала сам безброј породица којима је Милан Недић помогао

ПРИСТАЛИЦЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ИСПРЕД СУДА СКАНДИРАЛЕ „НЕДИЋ, НЕДИЋ“, А ПРОТИВНИЦИ „ФАШИСТА“

  • Заступник породице у поступку рехабилитације Зоран Живановић затражио је од државног архива да достави документацију о боравку Недића у притвору, истрази која се против њега водила, његовој смрти. Указао је да записник државне комисије за утврђивање злочина окупатора и помагача о саслушању Недића није потпун и поуздан, јер изостају Недићеве изјаве, његов потпис, али и потписи оних који су га саслушавали

        У ВИШЕМ суду у Београду данас је настављен поступак правне рехабилитације председника Владе Србије током нацистичке окупације у Другом светском рату Милана Недића.

        На рочишту, као сведок је саслушана је монахиња у манастиру Тројеручица Босиљка Кујунџић, мајка Јевросима, која је изјавила да је знала безброј породица којима је Недић помогао.

        „Било је много породица којима је Недић помогао да буду измештене из логора у Србији“, рекла је Кујунџић у Београду.

        Она је објаснила да је 1941. године шест месеци са мајком и пет сестара провела у логору Топовске шупе у Београду „који је био под надлежношћу Немаца“.

        „Мој отац је био припадник Недићеве страже и он није могао да приђе том логору. Ми смо чули да смо из логора пуштени по налогу комесара за избеглице Недићеве владе Максимовића“, додала је она.

        Након њеног сведочења, заступник породице у поступку рехабилитације Зоран Живановић затражио је од државног архива да достави документацију о боравку Недића у притвору, истрази која се против њега водила, његовој смрти.

        „Према Правилнику о раду државне комисије за утврђивање злочина окупатора и помагача, комисија није доносила никакве одлуке“, рекао је Живановић.

        Он је додао и да записник те комисије о саслушању Недића није потпун и поуздан, јер изостају Недићеве изјаве, његов потпис, али и потписи оних који су га саслушавали.

        На следећем рочишту заказаном за 3. мај као сведоци су предложени историчар Бојан Димитријевић и тадашњи представник Управе исељавања Словенаца Никола Милованчев, који је данас требало да сведочи.

        Живановић је затражио и да се повуче предлог о томе да један од сведока буде и историчар Коста Чавошки, а суд је рекао да ће о томе одлучити накнадно.

        Испред Вишег суда у Београду окупили су се представници Комунистичке партије, СУБНОР-а и невладине организације „Жене у црном“ који су протестовали против Недићеве рехабилитације, а са друге стране улице били су окупљени они који су за правну рехабилитацију. Током рочишта, они су викали „Недић“, на шта су противници рехабилитације одговарали са „Фашиста“.

        Поступак рехабилитације почео је 7. децембра 2015, седам година након што су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Мајка Јевросима: Знала сам безброј породица којима је Милан Недић помогао

Мајка Јевросима: Знала сам безброј породица којима је Милан Недић помогао

Почетак процеса рехабилитације изазвао је велике полемике у јавности. Противници тврде да се Србија рехабилитацијом сарадника окупатора ставља на страну поражених у рату и обавља ревизију историје, док други сматрају да је Недића убио комунистички режим и да је без судске одлуке проглашен за квислинга и ратног злочинца.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара