Вијести, Регион

МАЈЕР: Ни Принцип ни Србија нису одговорни за Први светски рат

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА АУСТРИЈСКОГ НОВИНАРА „ЗАВЕРА У САРАЈЕВУ. ТРИЈУМФ И СМРТ АТЕНТАТОРА ГАВРИЛА ПРИНЦИПА”

  • „Одлуке о рату нису донете у Сарајеву, већ у Берлину, Паризу, Бечу и Петрограду. Сматрати једно такво убиство узроком за рат, то је смешно” – нагласио је Грегор Мајер на промоцији у београдском ресторану „Златна моруна” где су се састајали чланови Младе Босне

         КЊИГА аустријског новинара Грегора Мајера „Завера у Сарајеву. Тријумф и смрт атентатора Гаврила Принципа” представљена је вечерас у Београду, а промоцији је присуствовао амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер.

         Аутор књиге објављене на немачком језику је публициста и вишегодишњи дописник из Београда аустријског магазина „Профил”.

         Према његовим речима, ово је књига о младим атентаторима на аустријског престолонаследника која настоји да расветли околности у којима је Принцип дошао на идеју о атентату.

         „Књига није историјска у научном смислу, већ је више писана попут романа”, рекао је Мајер новинарима уочи промоције у кафани „Златна Моруна”, некадашњем стецишту младобосанских револуционара.

         Гаврило Принцип је, по мишљењу аутора књиге, био ученик у аустријском школском систему пореклом из сиромашног српског православног миљеа и који се, мотивисан неправдом у политичким и друштвеним приликама тог времена, радикализовао читајући политичку литературу.

         На питање новинара Тањуга да ли се Принцип може сматрати одговорним за избијање Првог светског рата, Мајер одговара негативно.

         „Никако. Иако је убиство било повод за реакцију великих сила, одговорност за рат лежи на политичарима који су доносили одлуке у државним канцеларијама. Одлуке нису донете у Сарајеву, већ у Берлину, Паризу, Бечу, Петрограду. Сматрати једно такво убиство узроком за рат, то је смешно”, казао је аустријски новинар.

„Златна моруна”

„Златна моруна”

Што се тиче Србије, она је тада, према његовим речима, била млада и проблематична држава, али не може се сматрати одговорном за то.

„Зна се да је (Драгутин Димитријевић) Апис подржао идеју убиства која је потекла од младих људи, и то је његова одговорност, али не и одговорност српске државе”, рекао је Мајер.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *