Вијести, Регион

Мађарска се извинила за ратне злочине над Србима

031095
Предсједник Мађарске Јанош Адер изјавио је данас да Мађарска осуђује све оне Мађаре који су у Другом свјетском рату починили злочине над невиним Србима и затражио опроштај за те злочине.

„Ја, као предсједник Мађарске, молим за опроштај за злочине које су, у име Мађарске, у Другом свјетском рату Мађари починили против невиних Срба“, изјавио је Адер, обраћајући се посланицима на посебној сједници у Скупштини Србије.

Слободна демократска Мађарска осуђује оне који су поступали против невиних Срба, умножавајући њихове патње, додао је Адер. Почињени злочини не могу бити поништени, али обострано праштање и међусобно извињење могу, према његовим ријечима, ојачати повјерење између Србије и Мађарске које не желе само да живе једна поред друге, већ у заједници народа централне Европе. Он је подсјетио на изјаву предсједника Србије Томислава Николића током посјете Будимпешти о томе да су двије земље отвориле нову страницу у односима и оставиле иза себе неспоразуме, као и да је нужно скинути терет прошлости с будућих генерација и да је дошло време за међусобна извињења.

„Ми, данашњи Мађари и данашњи Срби, јединствени стојимо на страни невиних жртава. Ми не желимо да нашој дјеци у насљедство оставимо смрт, лаж и мржњу, већ живот, праведност и сарадњу“, поручио је он.

Оцијенио је да усвајање Декларације о осуди аката против цивилног мађарског становништва у Војводини током 1944. и 1945. године, у Скупшитни Србије прошле недјеље, представља важан историјски корак који, послије седам деценија, ставља печат на поглавље болне заједничке историје, али и отвара нову перспективу у односима два народа и двије државе.

Према његовим ријечима, нова Европа рађа се из оваквих гестова обостраног разумијевања, прихватања, сарадње, изговарања истине, уз поштовање заједничких људских вриједности. Изјавио је и да је данашње обраћање „прва прилика да предсједник слободне Мађарске говори пред слободном Скупштином Србије“,

и додао, да Србија на путу ка ЕУ може рачунати на Мађарску као на пријатеља и партнера.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *