Вијести, Регион

Ливада: Србофобија је државни тренд

Хрватска данас гаји патолошку мржњу према Србима, србофобија је постала државни тренд, а иза све отвореније антисрпске хистерије стоји Католичка црква, тврди један од најпознатијих српских интелектуалаца у Хрватској Светозар Ливада.

Овај пензионисани професор Универзитета у Загребу истиче да Католичка црква актуелним хрватским властима скоро отворено пријети државним ударом и да активно учествује у прикупљању људи за референдум против ћирилице.

„Жестока кампања која се води против ћирилице, као и непостојање воље власти у Загребу да се обрачунају са јачањем пронацистичке идеологије и усташке симболике представљају доказ о томе да је србофобија постала `државни тренд`“, рекао је Ливада за „Прес Републике Српске“.

Ливада тврди да Католичка црква у Хрватској држи све узде и да нико заправо и не зна о чему се све одлучује на Каптолу. „Црква хоће апсолутну власт, а држава је финансира конкордатом од 350 милиона куна /око 46 милиона евра/ сваке године“, додао је он.

Светозар Ливада

Светозар Ливада

Коментаришући чињеницу да је антићириличну кампању и референдум о смањивању права националних мањина подржала Католичка црква у Хрватској, Ливада је рекао да је то доказ да је Хрватска теократска држава.

Он је рекао да су Хрвати скоро успјели да остваре планове бившег предсједника Хрватске Фрање Туђмана да ће направити нешто што чак ни Анти Павелићу није успјело да пође за руком, а то је да у Хрватској више уопште нема Срба, већ искључиво православних Хрвата.

Према његовим ријечима, у Хрватској се проводи политика која неодољиво подсјећа на 19. вијек.

 

Извор: РТРС.рс

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *