Вијести, Регион

Леонид Решетњиков: Министарка саботира Јужни ток

Tan2012-11-7_1333244_2-610x330

Београд – Директор Руског института за стратешке студије (РИСИ) Леонид Решетњиков сматра да министарка енергетике Србије Зорана Михајловић саботира Споразум који су о гасоводу „Јужни ток“ постигли председник Србије Томислав Николић и председник Руске Федерације Владимир Путин.

Министарка мења договор два председника, наводи Решетњиков

Решетњиков је за сутрашње издање недељника „НИН“ упозорио да је став Србије о овом питању прилично недоследан и изразио жаљење због тога.

„Николић и Путин су разговарали о питањима у вези са изградњом ‘Јужног тока’. Нажалост, став Србије о овом питању прилично је недоследан. Два председника се договарају о једном, а затим српски министар енергетике износи измењени став који Русија не може да одобри“, рекао је Решетњиков.

Он је нагласио да ови проблеми трају већ извесно време и да је Путин још у септембру прошле године сугерисао српском председнику да се дефинише јасан став Србије у вези са овим питањем.

„Немогуће је да председник говори једно, а његов министар нешто сасвим супротно. У протеклој години никаквих промена у том смислу није било, Зорана Михајловић наставља да саботира споразум два председника“, поновио је Решетњиков.

Он је подсетио да се, поводом последњег сусрета лидера две земље, у српским медијима појавила вест да је Путин рекао Николићу „договорите се, на крају, ко је газда у кући“.

„Званични руски медији ове речи не преносе, али у принципу, немамо разлога да сумњамо да је Путин могао овако нешто да изјави“, рекао је Решетњиков.

Директор РИСИ, чији је покровитељ Путин и чији огранак однедавно делује у Београду, истакао је да „конфузија и оклевање у српском руководству, када десна рука не зна шта ради лева, не могу да не изазову недоумице код руских власти“.

Министарка: Не саботирам

Министарка Михајловић изјавила је да нису аргументоване тврдње да она саботира договор председника Србије и Русије. „То је покушај да се направи непостојећа напетост и да се дестабилизују односи без и једног аргумента“, рекла је министарка.

Она сматра да су те тврдње покушај да се у „центар приче стави нешто што не постоји“ и да се пажња скрене с важних ствари као што су економске мере владе, реформа Србијагаса и други проблеми.

„За мене су најважније чињенице. Ово министарство и ова влада су за годину и по урадили више за Јужни ток, него иједна претходна влада“, рекла је Зорана Михајловић.

Бета

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *