Вијести, Мишљења, Регион

Кустурица: Жртва сам фундаментализма у Босни

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица је за нову руску агенцију „Русију данас“ рекао да је Сарајево етнички очишћено и да у њему данас 95 одсто становника чине муслимани.

Бањалука – Прослављени српски редитељ Емир Кустурица изјавио је да је он „жртва фундаментализма у Босни“ и да је „етнички очишћен из Сарајева заједно са 150 до 100 хиљада Срба“.

Кустурица је за нову руску агенцију „Русију данас“ рекао да је Сарајево етнички очишћено и да у њему данас 95 одсто становника чине муслимани.

Emir-Kusturica_620x0

У Сарајево, каже, отишао би без икакве емоције, јер је већина онога што је волео у том граду нестало у рату.

„Град чине људи – када изађете у ноћни живот у Москви, идете на места где проналазите људе, зато што маса није нешто што вас занима, а ова маса се променила – друштвено, верски, интелектуално и она 20 година гради систем вредности у који се ја не уклапам“, рекао је Кустурица.

Сви би, рекао је Кустурица, волели да живе у сређеном друштву, у коме можете да се састанете са пријатељем, попијете кафу са муслиманом, разговарате о теологији са православцем, или о Николи Тесли и осталим питањима.

„Колико год сам се борио за опстанак Југославије (живим данас у Републици Српској), сматрам да је време да свако покуша да живи сам, да одабере и користи своју дефиницију, попут питања самоодбране, зато што, ако делите место са неким ко говори међу католицима и православцима да ће муслиманска идеологија на крају победити – будућност те државе није гарантована“, навео је.

Кустурица напомиње да има и француско држављанство и да је веома привржен француској визији уметности.

Говорећи о ономе чиме се тренутно бави, Кустурица је напоменуо да завршава Андрићград, да гради фарму на граници Србије и РС / БиХ, на којој ће „остати и бринути се о кравама и овцама“, те да жели да заврши филм.

„Надам се да ће ми живот бити дуг и разноврстан и да, када дође тренутак умирања, нећу ни осетити да сам умро“, рекао је Кустурица, пренео је „Пресс РС“.

Он сматра да и догађаји у Украјини показују да су ЕУ и НАТО веома повезани и оцењује да су Бугарска и Румунија примљене у ЕУ пре Србије и Хрватске због стартешких разлога.

„Та вештачка творевина, коју данас зовемо НАТО, шири се. Као што су говорили у Првом светском рату – Дранг нах Остен (Продор на исток)“, навео је. Он сматра да су крајњи циљ те војне алијансе – ресурси у Сибиру.

„Наполеон је покушао да их се домогне, Хитлер је то покушао, чак је и Медлин Олбрајт рекла да `није поштено да тако мали број људи живи на тако великој територији`. Она је мислила на ваш гас, вашу нафту и све руде које тамо имате“, рекао је Кустурица за „Русију данас“.

 

Извор:Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *