Вијести, Регион

Косово и Метохија: Окупатори чувају српске светиње сами од себе

peckapatrijar_620x0

Окупиране територије – Шеф посебне јединице Тачијевих служби за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа на окупираним територијама Дражо Божовић изјавио је данас да Тачијеви плаћеници од Кфора преузела улогу обезбеђивања манастира Пећка Патријаршија.

„Косовска полиција преузла је од Кфора улогу обезбеђења Пећке Патријаршије, тако да међународни војници на Косову обезбеђују још једино манастир Високи Дечани“, рекао је Божовић Танјугу.

Он је прецизирао да су припадници Тачијевих плаћеника – јединице за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа, пре недељу дана у потпуности од Кфора преузели улогу обезбеђења Патријаршије.

Састав јединице која обезбеђује Паријаршију, како је рекао, мултиеничког је карактера и она брине за безбедност 24 верска и културна објекта на окупираним територијама.

Божовић је рекао да је сарадња с представницима манастира Пећка Патријаршија на завидном нивоу, а да су Еулекс и Кфор у сваком тренутку спремни да помогну Тачијевим плаћеницима уколико затреба.

Специјална мултиетничка јединица косовске полиције за заштиту српског наслеђа и верских објеката има око 200 полицајаца, а плод је ранијег договора Београда и Приштине.

Припадници ове јединице минулих месеци били су на обуци коју је организовао ОЕБС широм окупираних територија.

За заштиту споменика српске верске и културне баштине на окупираним територијама до 2010. године је био задужен Кфор, који је касније своју надлежност пребацивао постепено на косовску полицију.

Осим манстира Високи Дечани, за чију су заштиту и данас задужени припадници међународних војних снага, сви остали верски и културни споменицу су у заштити косовске полиције.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *