Вијести, Регион

Косово 98: Холбрук – друг Албанаца

Richard Holbrooke US Special envoy visits Islamabad
НАТО и САД су 1998. наставили да свакодневно уцењују Београд без обзира на то што је Милошевић обећао Холбруку да ће преговарати с Руговом и повући с Косова део својих војника.

Много тога сам схватио кад сам пажљиво прочитао чланак о Ричарду Холбруку и његовим путовањима на Косово. Посебно ме је зачудио његов „случајни“ сусрет с једним од командира ОВК у селу Јуник код Дечана. То се догодило крајем јуна 1998. године. Холбрук је касније лично изјавио да је желео да разговара само са шефом администрације и да је долазак човека у униформи с амблемима ОВК и с аутоматом у рукама за њега био потпуно неочекиван.

Касније је Холбрук изјавио тако да читав свет чује да решавање проблема Косова треба да се заснива на промени граница унутар Савезне Републике Југославије. Могло се закључити да се има у виду додела Косову статуса републике који улази у састав СРЈ по угледу на Србију и Црну Гору. Холбруков састанак с борцима је још једном показао да САД контролишу све активности терориста, да врше њихову обуку и снабдевају их оружјем.

„Неочекивани“ сусрет с терористима и „неочекивани“ фотокореспондент агенције АП. На фотографији која је обишла цео свет Холбрук је снимљен у опуштеној пози, без обуће, поред брадатог терористе с амблемом ОВК на беретки. Испоставило се да је Холбрук сам желео сусрет који је и организовала амбасада САД у Београду. Америчке дипломате су се на прилазу села одрекле полицијске пратње. Ту су остављени скоро сви новинари. С Холбруком је кренуло само неколико специјално проверених западних дописника. Касније сам сазнао да се испоставило да је случајни „саговорник“ Холбрука албански најамник из Тропоја.

У октобру 1998. године у Приштини је владала изузетна радост, јер је Ричард Холбрук поново обећао ОВК потпуну заштиту од Београда и Милошевића. 19. октобра сам стекао утисак да је цела Приштина изашла на улице да прослави победу. Како и не би, кад је „главни друг“ Косовара, господин Холбрук дао велики интервју за телевизијску компанију Еј-би-си (АВС). Холбрук је рекао да југословенска власт и даље испуњава услове резолуције Савета безбедности УН број 1199 и повлачи с Косова јединице војске и полиције. Осим тога, авиони обавештајне службе алијансе су приступили контроли ситуације у покрајини, а извидничка група од 2 хиљаде посматрача ОБСЕ је стигла на његову територију. Одговарајући на питање да ли ће представници ове организације постати таоци у рукама зараћених страна Холбрук је признао да овај проблем код њега изазива „веома велику забринутост“. Али, „сваки учесник мисије ће имати свој сопствени план за хитну евакуацију у случају ванредних околности“. Ако буде потребно, посматрачима ће, по речима америчког дипломате, помоћ пружити специјалне снаге лоциране у региону.

Холбрук није прецизирао које ће то бити снаге. Раније су представници администрације САД говорили о намери да формирају НАТО јединице за брзо реаговање које би бројале неколико хиљада људи и које би евентуално биле смештене на бродовима у Јадранском мору и на територији Македоније. Међутим, амерички дипломата је истакао да одлука Савета НАТО о могућем наношењу удара по српским циљевима остаје на снази. Њена важност је продужена до 27. октобра. Алијанса „држи прст на орозу“, изјавио је Холбрук још једном подсетивши да све завиди од Београда.

21. октобра је главни командант Уједињених снага НАТО у Европи генерал Весли Кларк поново допутовао у југословенску престоницу како би још једном с Милошевићем размотрио списак војних јединица које треба да буду изведени с Косова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *