Вијести, Регион

Клечка: Живе Србе бацали у кречану

ekshumacijom-1333134129-140742

Окупиране територије – Фатмиру Љимају, једном од команданата бивше терористичке организације ОВК и тројици његових сабораца, осумњиченим за злочине почињене у логору Клечка 1998, али и друге злочине почињене током 1999. године на окупираним територијама, одређен је притвор до 30 дана.

Љимају, Насеру Краснићију, Неџмију Краснићију и Насеру Шаљи, притвор је одредио судија Еулекса из Окружног суда у Приштини, на захтев међународног тужиоца, Маурициа Салустра. Тројица Љимајевих сабораца ухапшена су у акцији Еулекс полиције у суботу поподне у региону Призрена, док је Љимај, истога дана касно увече, саслушан у бази Еулекса на окупираним територијама после чега је и њему одређен притвор.

Према саопштењу из Еулекса, председавајући судија је образлажући разлоге за одређивање притвора, а узимајући у обзир основану сумњу да су оптужени починили злочине за које се терете, сматрао да постоји ризик од бекства и ризик од ометања доказа када су у питању сви оптужени:

„Судија је узео у обзир чињеницу да се сви они терете за веома озбиљна кривична дела, као и чињеницу да су докази заштићеног сведока прихватљиви за разматрање одлуком Врховног суда која је донесена почетком прошле недеље“ , наводе из Еулекса.

Тужилаштво Еулекса, Љимаја и још девет особа, међу којима су и тројица ухапшених, терети за мучење цивила у логору Клечка код Липљана због чега ће „Врховни суд Косова“, на захтев Еулекса, поновити суђење у овом случају.

Иако је у првобитном суђењу, окончаном марта ове године, суд одбио да користи доказе јединог, сада већ покојног сведока, Агима Зогаја, виши суд је у међувремену одлучио да су поменути докази ипак валидни.

Према наводима оптужнице, Љимај и још деветорица оптужених припадника ОВК нарушили су „телесни интегритет и здравље неодређеног броја цивила српске и албанске националности и ратних заробљеника у логору у селу Клечка код Липљана“. Затвореници су, по оптужници коју је подигао специјални тужилац Еулекса, држани у нехуманим условима – у ланцима на изузетној хладноћи, без хране, и санитетских објеката уз често батинање…

Оптужница Еулекса заснивала се на сведочењу покојног Агима Зогаја, чувара у овом логору, који је септембра прошле године извршио самоубиство у једном парку у Немачкој. Међутим, упркос томе иза Зогаја су остали докази у виду писаног и видео-материјала, док су према подацима српског правосуђа, припадници терористичке организације ОВК под Љимајевом командом само у периоду од 17. до 22. јула 1998. године, убили 22 српска цивила.

Према наводима српских правосудних органа, злочин у Клечки је један од најмонструознијих на окупираним територијама, а међу убијеним цивилима били су и деца и труднице који су мучени и погубљени на најбруталнији начин – бацани су живи у кречану која је коришћена као крематоријум. Претпоставља се да је број убијених у логору Клечка, који је био под директном контролом Фатмира Љимаја, током 1998. и 1999. године далеко већи односно да је у њему мучено и погубљено на стотине цивила киднапованих претходно широм окупираних територија.

Хаг га ослободио

Иако је и пред међународним судом правде у Хагу оптужен за ратне злочине над Србима и Албанцима, Хашки трибунал је Љимаја ослободио свих оптужби новембра 2005. године, а он је на окупираним територијама дочекан као херој. Након тога обављао је низ политичких функција и сумњичен за разне малверзације.

Хакери прете Еулексу

После одлуке судије Еулекса да Љимају и тројици бивших припадника терористичке ОВК одреди једномесечни притвор, шиптарски хакери напали су сајт мисије Еулекс тражећи ослобађање осумњичених за злочине у Клечки.

Одговорност за хакерски напад преузеле су групе „Vajldklik“ и „Kosova hakers sekjuriti“

„Ако Љимај и сви борци за слободу не буду ослобођени, бићемо принуђени да учинимо јавним све ваше прљаве договоре. Објавићемо сваки службени имејл који сте разменили са државом Србијом и сваки податак о сваком обавештајцу Еулекса. Еулекс зна о чему пишемо“ , поручили су шиптарски хакери.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *