Вијести, Регион

Кина жели грчке луке

Пекинг жели да снажно инвестира у Грчку коју доживљава као „капију према Европи“.

Атина– Тродневну посету кинеског премијера Ли Кећијанга Грчкој са конкретним предлозима за нове инвестиције и проширивање економске сарадње, званична Атина доживљава као „ветар у леђа”, док је противници владине политике виде као још један пример распродаје државне имовине.

У пракси, ова званична посета Атини после четири године само је доказ да је Пекинг поново заинтересован да инвестира у Грчку коју види као „врата према Европи”, као стратешког партнера у економској сфери,у области бродоградње,изградњи нових и коришћењу већ постојећих лука, чиме ће бити олакшан пут за улазак кинеске робе у ЕУ.

„Желимо да учврстимо традиционално добре пријатељске односе између два народа, али и да отворимо нове перспективе у економској сарадњи. Заједно са Грчком ћемо учинити све да лука Пиреј постане најбоља на Медитерану“, изјавио је кинески премијер Ли Кећијанг листу „Екатимерини” и нагласио да ће „Пекинг охрабрити грчке напоре за обнову привреде, развој инфраструктуре и даљу приватизацију и да ће у том процесу играти активну улогу”.

Кина не крије да је јако заинтересована за приватизацију и реконструкцију солунске луке, али и најављену продају 67 процената акција луке Пиреј, што би требало да буде реализовано до краја године. Иначе,од 2008.године кинески транспортни гигант ЦОСЦО има 35-годишњу концесију за коришћење два највећа контејнерска терминала у луци Пиреј.Кроз ове терминале одвија се контејнерски транспорт за југоисточну Европу и кроз њега пролази роба великих произвођача као што су„Хјулет Пакард”,кинески „Хуавеј технолоџис”… Врло брзо јеЦОСЦО препородио ову луку надомак Атине која је постала једна од десет највећих контејнерских лука Европе. Њена пропусна моћ је утростручена до око четири милиона контејнера годишње, а кинеска компанија,како је најавио премијер, планиранове инвестиције од 300 милиона долара.

Грчка намерава да искористи свој географски положај и како се налази на раскрсници између Европе,Азије и Африке, намерава да инвеститорима на продају понуди тринаест великих лука.Кина је заинтересована за луку Тумбаки на Криту, али и аеродром „Кастели”, па ће током боравка премијер Ли Кећијанг посетити и ово острво.

Као инвестиционе мете спомињу се и атински аеродром,грчка железница,искоришћавање огромне површине бившег атинског аеродрома „Елиникон”…

Наредних дана се очекује потписивање низа билатералних споразума међу којима и оних у сфери културе и туризма.Приликом посете премијера Адониса Самараса Кини договорено је да у наредних неколико година у Грчку дође 80 милиона кинеских туриста.

Такође,наставиће се и сарадња у области бродоградње.Тренутно се у кинеским бродоградилиштима завршава 192 пловила које су поручиле грчке компаније. Подсетимо да Грчка располаже са једном од најмоћнијих трговачких флота и да чини 16 процената светске и половину европске „превозничке елите”.

Кинези освајају Европу: Ли Кећијанг и Антонис Самарас / Фото Ројтерс

Кинези освајају Европу: Ли Кећијанг и Антонис Самарас / Фото Ројтерс

Добре намере Кине потврђује и председник Си Ђинпинг који у писму упућеном грчком председнику Каролосу Папуљасу, са којим ће се средином јула срести на Родосу, поручује да је „Грчка стратешки партнер и на скали потенцијалних инвестиционих интереса једна од земаља у коју ће се највише улагати“.

Јасмина Павловић-Стаменић

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *