Вијести, Регион

Кантон Сарајево без српских ђака

19218173685224f0770e6f4301580417_368x279

Сарајево – На подручју Кантона Сарајево готово да нема деце српске националности у основним школама.

У самом граду у послератним годинама живи српско становништво углавном старије животне доби, јер нема значајнијег повратка.

Због тога увођење националне групе предмета за Србе треба посматрати са тог становишта, рекао је извршни директор Демократске иницијативе сарајевских Срба /ДИШ/ Јово Јањић, осврћући се на непоштовање привременог споразума о задовољавању права деце повратника у Федерацији БиХ.

С обзиром на то да у ФБиХ и даље има више од десет школа са спорним називима, Јањић је оценио да називи школа треба да буду усклађени са националном структуром становништва.

На подручју Републике Српске у 20 школа настава се одвија по плану и програму из ФБиХ на основу Привременог споразума о задовољавању посебних потреба и права деце повратника из марта 2002. године.

У школама у ФБиХ, међутим, ученици српске националности не изучавају националну групу предмета по наставном плану и програму РС, осим делимично у општинама Дрвар и Босанско Грахово, пишу бањалучки медији.

Како је истакнуто, иако је прошло скоро десет година од ступања на снагу обавезе промене имена школа у складу са споразумом, још је неизвесно и када ће бити промењени спорни називи десет школа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *