Вијести, Регион

Како запослити 50.000 људи у 2014

167866758751f7c63be56fa904486060_640x449

Београд – Влада има амбициозан план да у следећој години запосли 50.000 људи. Стручњаци, међутим, верују да су даља отпуштања изгледнији сценарио.

У тренутку када Србија бележи рекордно високу стопу незапослености од 24, 1 одсто, а привреда стагнира, Влада Србије обећава да ће у следећој години запослити 50.000 људи.

Стручњаци, међутим, верују да ће у наредној години бити много више отпуштања него запошљавања.

Тренутно је у Србији без посла 776.000 људи. Од почетка кризе 2008. године број незапослених не престаје да расте, стопа незапослености увећала се за 10 процената.

Невенка Летић из Националне службе за запошљавање каже да је од краја прошле године раст броја незапослених незнатно успорен.

„Ми ове године према анкети о радној снази, имамо око 27.700 мање незапослених и око 44.000 више запослених. То јесу мале бројке, али оне указују на могућност покретања позитивних трендова, али ми чекамо анкету из октобра да видимо да ли ће се тај узлазни тренд наставити“, објашњава Летићева.

Благи пораст броја запослених уобичајен је у летњим месецима када се за програме Националне службе пријављују и грађани који немају посао, а нису ни на евиденцији, објашњава Летићева.

Ако би се рачунало и то радно неактивно становништво, стопа незапослености у Србији достигла би 30 процената, каже Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

Много је извесније, упозорава он, да ће у 2014. години бити више отпуштања него запошљавања.

„По основу реструктурирања фирми такође ће бити отпуштено не мање од 15.000 људи, и ако се изгласа Закон о раду по коме послодавац може да исплати отпремнину само за време које је запослени провео код њега, то ће бити иницијална каписла да се велики број послодаваца по ниској цени реши вишка запослених“, упозорава Кнежевић.

Са привредом која у прошлој години бележи губитке од 77 одсто, један од услова за отварање нових радних места јесте смањење пореза и доприноса.

Привредници поручују и да је много јефтиније сачувати стара радна места, него давати велике подстицаје за отварање нових и да је неопходно решити проблем рада на црно.

Шта каже статистика?
Најновији подаци Републичког завода за статистику показују да је у априлу стопа незапослености износила 24,1 одсто, што је за 1,7 процената више него у октобру прошле године.

Иако је односу на април 2012. године број запослених повећан за скоро два одсто, без посла је и даље сваки трећи радно способан грађанин Србије.

Највише је незапослених међу младима до 30 година – 51,2 одсто.

Статистички подаци из прва четири месеца ове године показују и да је највише незапослених на истоку и југу земље -где је стопа незапослености 26,3 одсто.

Ако садашњу ситуацију упоредимо са оном из 2008. године, и с почетком економске кризе, приметан је стални раст броја грађана који остају без посла.

Од 2008., када је незапосленост била 14,7 одсто, до данас, отказе је добило 500.000 људи, док је у последњих 13 година без радне књижице остало скоро милион људи.

Истовремено, у односу на 2012. повећан је број грађана који раде на црно, и то за 1,2 одсто.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *