Вијести, Регион

„Јутарњи“: Милановић и Готовина – „мушко пријатељство и ништа више“

323491_zoran-milanovic-ap_f

Загреб – Председник хрватске владе Зоран Милановић и пензионисани генерал и ратни злочинац Анте Готовина често проводе време у дружењу у једном загребачком ресторану, а у влади тврде да је однос премијера и генерала искључиво пријатељски и да га не треба доводити у везу с предузетничким успоном Готовине.

Загребачки “Јутарњи лист”, иначе, Готовину представља као несумњиво најпопуларнијег пензионисаног генерала Хрватске војске, кога је Хашки тринубал ослободио оптужбе за злочине над Србима.

„Био је то обичан ручак без политичких конотација „, кратко је коментирао блиски Милановићев сарадник премијерово дружење с генералном додавши: „‘Они се налазе једном месечно, недавно су били и у ‘Такеноку’, а претпостављам да ће се и убудуће дружити. То је мушко пријатељство и ништа више”.

Иначе, откако се вратио из Хага, где је првостепеном пресудом био осудјен на 18 година затвора због злочина у акцији хрватске војске „Олуја“, Готовина је одлучио да се упусти у пословне воде и чини се, наводи лист, да је у томе прилично успешан.

Позивајући се на владин извор, лист додаје да у томе нема помоћ извршне власти с обзиром на то да је први посао добио још пре две године, а најновији бизнис с узгајањем туна омогућила му је Задарска жупанија у којој је на власти опозициона ХДЗ.

Компанија “Адриатик градња“, чији су власници Готовина и Жељко Дилбер, лани је за Град Задар одрадила посао градње плиноводне инсталације, и то за износ од 5,1 милиона куна.

У јуну су Милановић и министар одбране Анте Котромановић посетили Готовину који их је повео у обилазак свог туногојилишта, а после су у његовој кући у Пакоштанима гледали фудбалску утакмицу између Хрватске и Шкотске, подсећа лист.

Котромановић је дугогодишњи пријатељ породице Готовина.

Упућени тврде да је он главна веза између Готовине и премијера. Али, још док је био вођа опозиције, Милановић је, за разлику од већине левичара, подржавао Готовину, наводи лист И додаје да је 2011. изјавио је да Готовина не може бити крив.

С друге стране, Готовина се, откако је на слободи, држи на дистанци од политичких радикала.

Подсећа се и да је одбио да учествује на скупу бивших генерала који су критиковали власт, а недавно је одбио да коментарише рад владе, уз објашњење да је “само обичан рибар”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *