Вијести, Регион

Јумкови радници блокирали управну зграду

Радници Јумка из Врања јутрос су блокирали управну зграду компаније, најављују да ће ту остати док им се не испуне захтеви и док са њима не разговара Вучић.

Врање – Радници Јумка, њих око 1.200, блокирали су управну зграду компаније и, како кажу, неће је напустити до испуњења захтева. Листи захтева на којој је приоритетна исплата шест заосталих зарада од јутрос су штрајкачи додали и захтев да у Јумко дођу Александар Вучић и ресорни министар Игор Мировић.

– Ово је потез очајника, остаћемо у управној згради све док наши захтеви не буду испуњени. Проблема је много и нико не жели да их решава. Гладни смо, чак и бедне плате које се крећу од 7.000 до 13.000 динара нису могли да нам исплате, није нам уплаћен радни стаж, тражимо и преиспитивање рада руководства. Не идемо одавде док не дођу Вучић и Мировић – каже Снежана Величковић, председница Асоцијације Слободних и независних синдиката у Јумку.

Њен колега Слађан Митић из Самосталног синдиката, каже да је раднике додатно револтирало формирање такозваног „Иницијативног одбора за спас Јумка“, реч је о групи радника која је одлучила да прекине генерални штрајк у коме су радници од 14. јануара и врати се на посао.

– То је иницијативни одбор за спас руководства, а не за спас Јумка. Реч је о око 35 радника у производњи – каже Митић.

Радници желе да се агонија око њиховог статуса коначно реши, јер је Јумко у процесу реструктурирања.

– Ми не знамо шта ће бити са нама, спремни смо да прихватимо исплату социјалног програма, договора или било какве одлуке везано за нашу компанију, али се све своди на празна обећања јер ниједан наш захтев није решен до сада – каже Снежана Величковић.

У међувремену, од како су започели штрајк, радници су организовали низ протестних шетњи, блокирали ауто-пут, организовали молебан за Јумко …..

Директор компаније Зоран Стошић је раније поднео оставку, а Бранислав Поповић, председник Надзорног одбора компаније чији је већински власник држава, каже да му није јасан потез радника јер је пре пар дана постигнут договор у Влади.

– Одржан је састанак у Влади, на коме је представницима синдиката обећано да ће многи проблеми бити решени након формирања Владе. Они су се са тим сложили и ја нисам нити иницирао нити спречио оснивање иницијативног одбора који жели да ради – каже Попoвић.

Он тврди да око 500 радника жели да ради, од тога 300 у матичној фабрици у Врању, али да их штрајкачи спречавају у томе.

Штрајк у Јумку.

Штрајк у Јумку.

Радници су блокирали комплетну пословну зграду компаније, распоредили су се по канцеларијама, степеницама и ходницима. Кажу да ће остати у згради без хране и основних средстава за хигијену.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *