Регион

Јосиповић за РТРС: Односи БиХ и Хрватске су добри

029021
„Проблеми и отворена питања која имају БиХ и Хрватска нису питања око којих постоји одређена напетост. Наше државе рјешавају све спорове и генерално, наши односи су добри“, рекао је предсједник Хрватске Иво Јосиповић за емисију „Интервју“.

Нагласио је да питање граница Хрватској није услов за Европску унију. „А ако се испостави да неће бити неопходна промјена граница, рјешавање овог питања биће много једноставније“, каже хрватски предсједник.

Када је о кризи у Федерацији БиХ ријеч, Јосиповић је рекао да је то унутрашње питање у које се Хрватска не мијеша, али жели да се такви проблеми успјешно ријеше. „Видим да је и овдје највећи проблем незапосленост, као и код нас. Чини ми се да је у БиХ овај проблем још драстичније изражен него у Хрватској“, истакао је предсједник Хрватске.

Говорећи о недавним нападима на Србе, истакао је да су неки нецивилизацијски елементи хрватске јавности изашли на видјело и да се систем томе јасно супротставио. Предсједник Хрватске и сам је осудио и вербалне и физичке испаде, рекавши да је овдје ријеч о странци која нема подршку хрватског друштва. “ За немиле догађаје покренути су судски поступци, а на нама је да искажемо јасну осуду“, истакао је Јосиповић.

А када је ријеч о догађајима у вези са примјеном ћирилице у Вуковару и свим оним што је ово питање пратило, предсједник Хрватске закључио је да ће правна држава спровести своје законе па ће, тако, наћи начин да се закон примијени и у овом случају.

И наравно, о предстојећој фудбалској утакмици између Хрватске и Србије Јосиповић је рекао да је то, прије свега, спорт, али да ће бити више од спорта ако „сви покажемо да смо довољно јаки“.

„Мислим, прије свега, на оне младе људе које понесе и које неко мотивише на неспортско понашање, на насиље и говор мржње. Ако они смогну снаге да схвате да то није добро ни за кога, да то није спорт, да то није циљ те утакмице, онда ћемо сви бити срећни и поносни“, каже Јосиповић.

Он је додао да је ствар у медијима, у политици, у јавним радницима да то и покажу.

„У петак прије утакмице код мене ће доћи селектори и предсједници савеза да заједно пошаљемо поруку. Постоје добри изгледи да утакмицу гледам заједно са господином Тадићем. Ја мислим да то је добра порука“, закључио је Јосиповић.

Емисију „Интервју“ можете погледати у нашој видео секцији!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *