Вијести, Регион

Јосиповић: Идентитет српске заједнице богатство Хрватске

010148

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић поручио је данас да је идентитет српске заједнице у Хрватској дио укупног националног идентитета те земље и његово богатство.

„Кад прошетате Загребом, погледате плоче, зграде, прелистате странице историје, видите колики је допринос Срба Хрватској, нашем успјеху“, рекао је Јосиповић, додавши да је у историји тих односа било и неуспјеха, а највећи је био рат.

„И ту требамо, и једна и друга заједница, објективно да видимо који су били узроци, посљедице и како их најбоље можемо отклонити“, рекао је хрватски предсједник који је учествовао на конгресу стипендиста Српског привредног друштва „Привредник“ с темом

„Млади Срби у Хрватској: потрага за идентитетом“.

Он сматра да данас у хрватском друштву постоје озбиљни проблеми у међунационалним односима, али је увјерен да ће они бити „једна од епизода која ће на крају кренути добрим путем“ и верује да је међу Хрватима и Србима већина оних који поштују једни друге и знају да треба да сарађују.

Јосиповић је истакао да положај Срба и других мањинских заједница у Хрватској треба да се одвија по формули – интеграција, не асимилација.

Под интеграцијом он подразумијева право заједнице да гради своје културне и научне институције и политичке странке, али и да се припадници мањинских заједница морају активирати и у општим институцијама хрватског друштва, јер у супротном постоји опасност „гетоизације“.

Он се осврнуо и на односе с Србијом, казавши да постоје бројни проблеми који те односе оптерећују, али је изразио увјерење да обје државе имају снаге за отворен разговор, а владе снаге за рјешавање проблема.

Чињеницу да је Хрватска чланица ЕУ треба да искористимо на добробит цијелог друштва, укључујући мањинске заједнице, али и као механизам да цио регион трајно учинимо зоном мира, сарадње и пријатељства,поручио је Јосиповић.

Као изасланик предсједника Народне скупштине Републике Србије Небојше Стефановића, скупу се обратио посланик Миодраг Линта.

Он је казао да представници српске омладине у Хрватској својим дјеловањем шаљу три поруке – да не желе да се одрекну српског националног идентитета, не прихватају политику да су ‘Срби колективни кривци и реметилачки фактор’ него управо супротно, фактор мира, сигурности, разумијевања и међусобног поштовања и да желе да се боре за иста права као и остали грађани Хрватске.

Линта је изразио жаљење што је хрватска гранична полиција јуче, на граничном прелазу Бајаково, српску делегацију, у службеном аутомобилу владе и с дипломатским пасошима, задржала 50 минута.

„Тек након интервенције генералног конзула РС у Вуковару Живорада Симића ми смо добили дозволу да наставимо пут. За то вријеме је неколико аутомобила са српским таблицама поред нас уредно и без проблема наставило пут према Загребу“, рекао је Линта, а пренијела агенција Хина.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *