Вијести, Регион

“Je suis Hasim Taci” или „историјска неопходност“?

Грађани Црне Горе мал те не први пут после стицања независности изаћи ће да протестују против доласка страног политичара. 15. Јануара започиње посета потпредседника владе и шефа дипломатије самопроглашеног Косова Хашима Тачија. Човека који се, као бивши командир ОВК, може у извесној мери сматрати одговорним за то што су Црногорци на Косову постали буквално мањина. А затим, већ као премијер, за то што то званично нису постали. Али о свему по реду.

Може се рећи да је настала подела у Црној Гори конфликт два сиcтема тумачења најновије историје Балкана. Према првом, како пише публициста Андреј Николаидис, Тачијева „посјета показује да опирање хисторијским нужностима не може имати другачији исход осим пораза…“. Други систем подсећа на енглески Present Perfect радња се десила, а ефекат траје у садашњости, тачније никако се не могу заборавити догађаји из 90-их и прошлост потпредседника владе.

На крају у црногорским медијима и дрштвеним мрежама све се необично испреплетало: саопштења о парастосима за убијеним од руку Ослободилачке армије Косова, портрети црногорског премијера Мила Ђукановића са сада модерном граматичком конструкцијом „ Je suis ” Hasim Taci, најаве протестних акција и критика упућена њиховим организаторима од стране руководства Црне Горе, за које је Тачи члан легитимне владе земље коју је признало више од сто држава света.

Председник покрета „Не у рат, не у НАТО“ Гојко Раичевић у интервјуу за Спутњик Србија истакао је да је Тачијева посета потврда „моралног пада“ власти у Подгорици и сведочанство зависности од Вашингтона и Брисела приликом доношења одлука.

Подсетимо да је из Црне Горе страдало 33 припадника оружаних снага од којих 26 у класичним терористичким нападима које је водио ратни командант Хашим Тачи. 44 нестала грађанина и 30 хиљада протераних Црногораца са Космета, заплењена имовина, попаљене куће и преорана гробља… Да ли је то препоручило Хашима Тачија да буде примљен од стране државног врха?

Гојко Раичевић је истакао: демонстранти желе да ставе до знања а Црну Гору не чине само политичари на власти, већ да „овде има људи који памте боље него златна рибица“.

Са своје стране председник Удружења Црногораца Косова Слободан Вујичић у разговору за Спутњик Србија изјавио је да неки црногорски политичари желе да искористе протесте ради дестабилизације региона, а руководство Савеза удружења расељених у Црној Гори за 10 година ништа није учинило како би побољшало положај својих штићеника.

Они, истина, називају Тачија злочинцем, али, као што знате, он још увек није осуђен. И он је потписник Бриселског споразума, заједно са Србијом. Треба игнорисати реторику која нас враћа у 90-е. Ми подржавамо долазак Хашима Тачија, због тога што је Црна Гора фактор регионалног мира и напретка, тако да је ова посета логичан наставак наше политике. Сматрамо да се решење за наше проблеме може наћи искључиво кроз дијалог и сарадњу.

Шефа дипломатије самопроглашеног Косова Хашима Тачија / © Photo: AP/Visar Kryeziu

Шефа дипломатије самопроглашеног Косова Хашима Тачија / © Photo: AP/Visar Kryeziu

Како каже Вујичић, Црногорци до данас, без обзира на многобројна обећања Тачија, нису добили на Косову статус мањине због политичких околности: статуса „надзиране независности“, дуготрајних преговора са Београдом, као и шестомесечне кризе власти.

Занимљиво је да су из разлога безбедности у Подгорици отказали предавање (почасног) професора Тачија о евроатлантској интеграцији. Очигледно плашећи се или летеће обуће, или незгодних питања. А она несумњиво постоје, ма какве историјске теорије да се придржавамо.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *