Вијести, Регион

Јанис Варуфакис: Кредитори као да не желе никакав споразум са Грчком

ГРЧКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ОПТУЖИО ПОВЕРИОЦЕ ДА СУ СВЕ ВРАТИЛИ „НА ПОЧЕТНУ ТАЧКУ“

        МИНИСТАР финансија Грчке Јанис Варуфакис оптужио је повериоце своје земље да не желе да са Атином закључе било какав споразум.

        Предлог споразума који је влада Алексиса Ципраса од њих добила прошле недеље, назвао је – „повратком на почетну тачку преговора“.

        Немачки лист Tagesspiegel цитира и ове Варуфакисове речи: „Оно што је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер – уз подршку Ангеле меркел и Франсоа Оланда – предложио премијеру Ципрасу заиста је враћање старту преговора. Као да током протеклих пет месеци никаквих консултација није било“.

Министар финансија Грчке Јанис Варуфакис

Министар финансија Грчке Јанис Варуфакис

Варуфакис је, изговоривши ово, још подвукао: „Овакве понуде се дају кад се не жели никакав споразум“.

И закључио: „Дуг мора бити реструктуиран. Економији Грчке мора бити скинута омча са врата да би могла да се поврати и да се развија“.

БРИСЕЛ: Ни последњи предлог реформи које нуди Атина – није довољан

НОВИ ЗАПЛЕТ УОЧИ ЦИПРАСОВОГ СУСРЕТА СА ОЛАНДОМ И МЕРКЕЛОВОМ

НОВИ предлог реформи који је званична Атина данас доставила кредиторима није довољан за постизање споразума којим би се одблокирала исплата преостале кредитне помоћи Атини, саопштили су данас европски званичници.

„Оно што је предложено није довољан потез за напредак процеса“, изјавио је један од европских званичника Ројтерсу, док други неименовани званичник тврди да нови предлог реформи није прихватљив за земље чланице.

Портпарол Европске комисије, Маргаритис Шинас, рекао је раније данас новинарима да Комисија, заједно са Европском централном банком и Међународним монетарним фондом, помно разматра грчки предлог, одбијајући да коментарише садржај достављене листе реформи.

Како је јавила француска агенција Франс прес, Грчка је јутрос доставила кредиторима, Европској унији и Међународном монетарном фонду (ММФ) нови предлог реформи, само дан уочи разговора грчког премијера Алексиса Ципрас са лидерима Француске и Немачке о начину окончања грчке дужничке кризе.

Према писању британског Гардијана, званична Атина је у склопу нове листе предложила да јој европски спасилачки фонд, Европски стабилизациони механизам (ЕСМ), пружи помоћ и да купи 6,7 милијарди евра вредне грчке обвезнице у поседу Европске централне банке (ЕЦБ) са роком доспећа у јулу и августу.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *