Вијести, Православље

Амфилохије: Црква се у Црној Гори прогони као до цара Константина Великог

„ЖЕЛЕ ДА НАС УЦЈЕЊУЈУ И ДА СТВАРАЈУ СВОЈЕ ИДЕОЛОШКО-ПАРТИЈСКЕ ЦРКВЕ И РЕЛИГИЈЕ”

  • Црква у Црној Гори налази на распећу. Она за ову власт не постоји јер, како они кажу, није регистрована. Намјесто да Црква Божја Светога Петра њих региструје, да би онда они постали права и истинска држава”
  • Покушавају да нам отму храмове. На пример: на Ћипуру и на Крушевцу у Подгорици. Још покушавају да нам отму и ћивот Светога Василија Острошкога, а тиме, наравно, припремају и отимање и ћивота Светога Петра Цетињскога. Дај Боже да их Господ просвети часним крстом, константиновским, као што је цара Константина од многобожачког владара претворио у хришћанина

         АРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је да је Црква у Црној Гори данас – седамнаест векова након Светог цара Константина – гоњена и прогоњена.

         „Са тугом кажемо, да је 1700 година после цара Константина у Његошевој Црној Гори, која је утемељена на часноме крсту и Светоме Петру Цетињском, и на његовом законику од 33 члана, који је он написао у име Оца и Сина и Духа Светога, у тој Црној Гори којој је Црква Божја, ова Митрополија цетињска била и остала кичмена мождина, Црква је данас гоњена и прогоњена”, рекао је Владика данас у Цетињском манастиру у проповеди на Светој литургији поводом празника Светих цара Константина и царице Јелене.

         Владика је рекао да се Црква у Црној Гори налази на распећу.

         „Она за ову власт не постоји јер, како они кажу, није регистрована. Намјесто да Црква Божја Светога Петра њих региструје, да би онда они постали права и истинска држава”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

         Владика је подсетио да се Црква по захтевима власти пријавила онаква каква је била кроз векове.

         „Данас власт црногорска, ученици оних који су рушили храмове, који су срушили златни крст Његошев на Ловћену, кажу нема Цркве, она треба да се региструје код њих да би онда они могли да кажу од тренутка регистрације сад сте ви настали овдје. Да је онда уцјењују и да стварају своје идеолошко-партијске цркве и религије”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

         Он је рекао да је проблем боравка свештенства у Црној Гори настао као последица таквог односа власти према Цркви и додао да власт то ради у име некаквог њеног партијско-племенског, многобожачког настројења.

         „Они у име тог настројења, као у вријеме прије цара Константина негирају Цркву Божију која овдје постоји и која ће постојати и врата паклена неће је надвладати”, рекао је Владика Амфилохије.

         „Намјесто да се угледају на цара Константина, који је имовину отету од Цркве Божије и храмове оскрнављене вратио Цркви, ови наши, иако хоће да иду у Европу, имовину црквену, која је опљачкана, неће да врате. И не само то, већ покушавају да нам отму храмове”, рекао је Владика и навео примере храмова на Ћипуру и на Крушевцу у Подгорици.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије

„Сад покушавају да нам отму и ћивот Светога Василија Острошкога, а тиме, наравно, припремају и отимање и ћивота Светога Петра Цетињскога. Дај Боже да их Господ просвети часним крстом, константиновским, као што је цара Константина од многобожачког владара претворио у хришћанина, равноапостолног свједока имена Христовога и носиоца његовога часнога крста”, казао је Митрополит Амфилохије.

http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-crkva-je-u-crnoj-gori-danas-na-raspecu/

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *