Вијести, Регион, Технологија и Наука

Изум Пироћанца штеди 50 одсто горива!

Пироћанац купује аутомобил.
Колико кошта овај аутомобил?
Десет хиљада евра.
А колико троши?
Десет литара на 100 км.
Много скупо! А колико је овај овде?
Седам хиљада евра, троши шест литара на 100 км.
И овај је много скуп, а колико је овај „фића“?
Две хиљаде евра.
А троши?
Продавцу се смучио Пироћанац па одговори:
Кашику на 100 км.
Супену или кафену?

Да ли је наш Јовица Пешић као Пироћанац из горњег вица, просудите сами. 🙂 У наставку вест са страница РТС-а.

***

Изум Пироћанца штеди 50 одсто горива!

Јовица Пешић из Пирота је направио уређај који омогућава уштеду горива у моторима са унутрашњим сагоревањем и до 50 одсто, а уз то смањује и емисију штетних гасова. Његов изум је прошао бројна испитивања на Машинском факултету у Нишу, а резултати су веома охрабрујући па га ускоро очекује и серијска производња.

Пироћанац Јовица Пешић изумео је уређај који омогућава уштеду горива у моторима са унутрашњим сагоревањем и до 50 одсто, а уз то, емисију штетних гасова, попут угљен-моноксида смањује скоро три пута у односу на класичне савремене моторе, наводи Танјуг.

Како је изјавио Јовица Пешић, коме ово није први проналазак, уређај је прошао бројна испитивања на Машинском факултету у Нишу чији су резултати веома охрабрујући, па га ускоро очекује и серијска производња.

„Интересантно је да су резултати овог уређаја бољи на старијим моторима, који се највише и возе на нашем подручју. Тако сам уградњом овог уређаја на старом трактору ‘ИМТ’ успео да остварим уштеду горива од преко 50 одсто што је заиста изванредан резултат. Реактор се уграђује у издувни систем мотора. Саставни део је и посуда у коју се сипа дестилована вода која је неопходна за рад реактора, а уграђује се и систем термоотпорних црева и специјални усисник који се монтира у усисну грану аутомобила“, каже Пешић и додаје да су резултати такође импресивни и када је реч о емисији штетних гасова.

Јовица Пешић представио штедљиви изум

Јовица Пешић представио штедљиви изум

„За време рада мотора имате сијасет гасова који настају, који су запаљиви, а не користе се за добијање енергије у самом мотору. Овај уређај потпомаже да и ти гасови буду спаљени у самом цилиндру мотора тако да на издуву скоро да нема никаквог дима. Приликом испитивања на Машинском факултету у Нишу емисија угљен-моноксида у мотору у коме је уграђен реактор од девет процената, смањена скоро три пута на 3,14“, објашњава Пешић, који је завршио Електротехничку школу у Нишу и студирао на Електронском факултету у Нишу.

Пироћански штедиша?

Пироћански штедиша?

Пироћанац Зоран Јовановић је пре три месеца инсталирао овај уређај у свој аутомобил „рено сеник“.

„Прву ствар коју сам приметио је да ауто има већу снагу. Потрошња у градској вожњи у Београду где радим је око 6,3 литара на 100 километара, а реч је о дизел мотору запремине 1.900 кубика“, наводи Јовановић.

Извор: РТС

Чланак о истом проналаску је објављен и у новембру 2013:
 http://www.vijestio.com/tehnologija-i-nauka/pirocanac-izumeo-uredjaj-za-stednju-goriva/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *