Вијести, Регион

Избор пописивача по рођачкој линији

014542

Спискови пописивача и инструктора за октобарски попис становништва, објављени ових дана, у великој мјери потврђују очекивања да ће током избора кандидата бити нерегуларности, непотизма и фаворизирања људи блиских локалним владајућим структурама, пише сарајевска штампа.

Случај из Бугојна, у којем је на списковима махом фамилија локалних функционера, начелникова сестра и други више „подобни“ него способни кандидати, јасно је, није усамљен. У Травнику су се на списку инструктора за пописиваче нашла и имена двије општинске одборнице, Алме Золоте (СДА) и Вахиде Софтић (СДА).

Али, и то је могуће захваљујући критеријима према којима су кандидати бирани. Бојан Домић, предсједавајући травничке Пописне комисије је казао за „Дневни аваз“ да су се током избора само руководили већ утврђеним критеријима.

– Знам да су одборнице на списку инструктора, али оне су за високу стручну спрему добиле по четири бода, такођер два бода јер су формално незапослене, а гледао се и рукопис и остало. Све је у складу с критеријима. Колико је то морално, то је друго питање – рекао је Домић.

Нема ни сукоба интереса, тврди, јер су, наводно, провјерили ту могућност чим су видјели пријаве двије одборнице. Дакле, све је урађено према прописима, односно критеријима, а критерији за избор кандидата, речено је у Агенцији за статистику БиХ, дефинисани су у документу „Процедуре за избор пописних органа и особља које ће бити ангажовано на попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године“. Документ су радиле ентитетске, односно надлежне статистичке агенције Дистрикта Брчко.

– Бодовање кандидата искључива је надлежност и одговорност општинских/градских пописних комисија. Тако да се незадовољни кандидати могу жалити само локалној пописној комисији – поручују из Агенције за статистику БиХ.

Иако се вјеровало да ће незапослени имати приоритет, очигледно је да се није рачунало с тим да су формално на евиденцији незапослених и бројни општински одборници, активисти локалних невладиних организација, политички активисти који неријетко имају хонорарна примања.

Листе које су до сада објављене нису коначне и од укупно 61.133 пријављене особе, бит ће изабрано 18.879 пописивача и 2.464 општинска инструктора, односно још по двадесет посто резервних кандидата у случају да неко с утврђене листе одустане. Коначне листе биће објављене до 25. августа на интернет страницама Агенције за статистику БиХ, односно ентитетских статистичких завода.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *