Вијести, Регион

Ивица Дачић: Дражина рехабилитација је покушај ревизије историје који само продубљује поделе

ОН О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ ИАКО ЈЕ СУД НАГЛАСИО ДА СЕ ЊОМЕ УОПШТЕ НИЈЕ БАВИО

        ПОТПРЕДСЕДНИК владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је данас да одлука Вишег суда у Београду о рехабилитацији Драже Михајловића, која је објављена управо у данима када читав свет слави 70 година величанствене победе над фашизмом, не представља корак ка помирењу нити ка истини, већ, напротив, само продубљује поделе.

        Виши суд у Београду требало би подсетити да су, пре 70 година, 14. маја 1945, на исти дан када је он донео срамну одлуку о рехабилитацији, енглески војници у Италији и Аустрији заробили готово 30.000 усташа и четника и предали их југословенским партизанима. Само тај податак јасно говори о томе ко су били савезници, а ко непријатељи, маја 1945, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

        Виши суд у Београду требало би подсетити и на говор краља Петра II Карађорђевића преко Радио Лондона од 12. септембра 1944. у којем је позвао „све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступе великој Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом“ истакавши да „сви они, који се ослањају на непријатеље против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом, ни пред историјом“, додаје се у саопштењу.

        Уз оцену да се свет данас „суочава са покушајем ревизије историје и релативизације победа и пораза, злочина и казни“ Дачић је у саопштењу додао да „никаква одлука било ког суда не може избрисати и поништити историју“ и да „Србија, као жртва таквих покушаја на међународном плану, има обавезу да се бори и против ревизије историје и релативизације историјских чињеница и у самој Србији“.

Ивица Дачић

Ивица Дачић

Драгољуб Михаиловић је рехабилитован данас у Вишем суду у Београду, уз одлуку да се у процесу није одлучивало да ли је он био ратни злочинац, већ да ли је осуђен и стрељан у фер судском поступку.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *