Вијести, Регион

Истиче рок за договор Сејдић-Финци

79183814952500749e3e35863579002_orig

Сарајево – САД су се придружиле упозорењу политичким лидерима у БиХ да ће до 10. октобра постићи договор о спровођењу одлуке Европског суда у предмету “Сејдић-Финци”.

САД истичу да је одлука у предмету “Сејдић-Финци” кључни услов за почетак примене Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, потписан још 2008. године.

Отправник послова амбасаде САД у БиХ Николас Хил, поручио је, наиме, да БиХ има обавезу да до 10. октобра постигне договор о успостављању ефикаснијег механизма координације, да би о питањима која се односе на ЕУ могла да говори, како је рекао, једним гласом.

Хил је, како је саопштила амбасада САД у Сарајеву, истакао да је хитно потребно да политички лидери БиХ, након четири године разочаравајућег тампања у месту, делују сада како би осигурали да БиХ остане на европском путу.

Лидери политичких странака из БиХ су у уторак, 1. октобра, у Бриселу потписали принципе за провођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци“, у којима се наводи да ће чланови Председништва БиХ бити бирани директно – један члан из Републике Српске, а два из Федерације БиХ.

Одлука у предмету “Сејдић-Финци“ подразумева и промену Устава БиХ на начин који ће омогућити припадницима националих мањина да се кандидују за највише државне функције.

Истим поводом раније су се лидерима политичких партија БиХ обратили британски амбасадор у Сарјеву Најџел Кејси И његова немачка колегиница Урлике Марија Кноц.

Кејси је поручио лидерима БиХ да је 10. октобар последња шанса за договор о спорним питањима оја коче европски пут БиХ, а пропуштање те прилике би, како је рекао, “коштало целу земљу”.

„Ако су лидери искрени у жељи да постигну напредак на путу ка ЕУ, решења сада постоје, а остало је и довољно времена за постизање детаљног споразума за оба питања”, сматра Кејси.

Он је позвао странке да оставе по страни запаљиву политичку реторику и да одустану од решења за која се зна да не би добила потребу парламентарну већину, али и да искористе ограничено време које је остало до 10. октобра.

Кноц је апеловала на све одговорне да и даље воде циљање, конструктивне и прагматичне разговоре.

“Европска питања се не смеју инструментализовати за страначко-политичке циљеве”, рекла је Кноц која сматра да није од помоћи ако се у овом контексту заговара дух “трећег”, односно хрватског ентитета. “Полемике о томе само отежавају дискусију”, казала је Конц за “Аваз”.

Делегације Социјалдемократске партије БиХ и Савеза независних социјалдемократа на данашњем састанку оцениле су да треба учинити додатне напоре да се додје до решења које ће омогућити имплементацију пресуде „Сејдић-Финци“, којом се укида национална дискриминација у изборном процесу.

Председник СДП БиХ Златко Лагумџија казао је после састанка да су ставови приближени и да се нада да ће то успети и с другим учесницима у припреми састанка у Бриселу, где БиХ политичари европским представницима треба да дају решења за превазилажење препрека на европском путу БиХ.

Он је изразио наду и да ће Савет министара коначно доћи до закона о војној и државној имовини, о чему су две делегације такодје разговарале, уважавајући укупни уставни оквир земље.

Председник СНСД и Републике Српске Милорад Додик казао је да „су готово сви свесни, и ми у БиХ и у ентитетима, и они у Европској унији, да је дошло до краја и да се мора доносити одлука“.

„Потребно је ових дана изабрати модел избора у Федерацији БиХ. Кључно питање је на федералним партнерима, али и ми не бежимо од тога да будемо ту корисни колико год можемо“, казао је Додик.

Делегација СНСД састала се и са представницима Савеза за бољу будућност (СББ) БиХ чији је председник Фахрудин Радонцић рекао у паузи састанка да су две стране данас, у политичком смислу, ближе проналажењу решења.

Нагласио је да предлог бошњачке Странке демократске акције (СДА) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ представља поделу ФБиХ на хрватски и бошњачки ентитет на шта његова странка неће пристати већ ће се залагати за Бриселски модел, односно 10 изборних јединица у ФБиХ и електоре који ће омогућити да један народ не бира члана Председништва БиХ другом народу.

„На том моделу треба радити и мислим да смо врло близу да с Драганом Човићем, председником ХДЗ БиХ, направимо неку врсту прелиминарног договора“, рекао је Радончић, а преноси агенција Фена.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *