Вијести, Регион

Именован Јеремићев насљедник у УН

011394
Дипломата са Кариба изабран је за предсједавајућег наредне 68. сједнице ГС УН која почиње у септембру, на којој ће замијенити Вука Јеремића.

Џон Вилијам Аш, амбасадор Антигве и Барбуде у УН наслиједиће Јеремића и током годину дана предсједаваће Генералмом скупштином УН која окупља 193 земаља чланица.

Аш, 58, је искусни дипломата, служио је у мисији своје земље у УН на разним функцијама више од 20 година, и као амбасадор од 2004. године.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун честитао је Ашу на избору и одао му признање за његово „импресивно искуство“ које укључује копредсједавање Припремним процесом конференције Рио + 20, и рад у управним тијелима водећих УН споразума о животној средини.

„Аш дијели моју страст за одржив развој и моју забринутост за проблем климатских промјена“, рекао је Бан и додао да се радује сарадњи са Ашом у остварењу „заједничких циљева“, наводи се у објави о именовању на сајту УН.

Бан је такође захвалио одлазећем предсједавајућем Генералне скупштине УН Вуку Јеремићу за предсједавање тако „динамичном и конструктивном “ сједницом.

Аш, који је био једини кандидат, изабран је акламацијом без гласања. Њега су крајем 2011. одредиле 33 земље из регионалне групе земаља латинске Америке и Кариба. Пет регионалних група Генералне Скупштине ротацијом дијеле мјесто предсједавајућег.

Један од изузетака у овом аутоматизму десио се прошле године избором Вука Јеремића који је изабран тајним гласањем јер земље чланице источне Европе, којима је припадало мјесто предсједавајућег те године, нису могле да се сложе око свог кдандидата.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *