Регион

Иду на посао а дугују им 49 плата

prazan-novcanik

Ниш – „Сваки дан идем на посао, а од фирме нисам примио ни динар последњих 11 месеци. Укупно ми дугују 49 плата, а кад саберем колико је то пара од 2008. године, није ми исплаћено скоро милион динара“, каже Златко Видановић, који је у Грађевинару из Ниша 37 година радио као возач, а сада је прешао у службу одржавања.

Видановић, нажалост, у свом проблему није усамљен. Око 50.000 радника у Србији има посао, али не прима плату, процењује Асоцијација слободних и независних синдиката. Два пута више људи, око 100.000, примају плату са закашњењем од пола године.

У Грађевинару, које је сада у реструктурирању, без плате раде укупно 82 радника. Сналази се како ко уме. Видановић, како каже, преживљава од супругине пензије од 20.000 динара, а и она од бивше фирме потражује 45 неисплаћених плата.

„Моја жена је радила у Јастрепцу па и њој дугују 45 плата, али је бар остварила право на пензију па имамо неки приход. Платимо рачуне и имамо за најосновније. Ипак, месо на трпези се мери грамима када га уопште има, у госте не идемо, нико нам не долази. Кад идемо у посету код унучића, натежемо се да им купимо по чоколаду“, очајан је Видановић.

Криза није заобишла ни Краљево. Тако је затварање Војнограђевинске установе Краљево (ВГУ) довело Наду Ристић до просјачког штапа. Фирма јој дугује око пола милиона динара, а она је принуђена да се, с малолетним сином Николом, сналази како зна и уме.

„У просеку ми дугују око 500.000 динара. Одавно сам престала да се надам да бих могла да добијем тај новац. Нисам успела да се снађем јер сам живела као подстанар сама са малолетним сином. Веома ми је тешко“, прича Нада.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *