Вијести, Регион

Хрватски премијер заборавио српске жртве

024225

Хрватски премијер Зоран Милановић у честитки коју је упутио Хрватима поводом “Дана побједе и домовинске захвалности” и “Дана хрватских бранитеља” није поменуо српске жртве хрватске војно-полицијске акције “Олуја”.

Милановић је истакао да је прије 18 година хрватска застава “на книнској тврђави означила побједу хрватске војске и ослобађање окупираних подручја”, а да се данас “с поносом вијори у Бриселу и Стразбуру”.

– Тог су далеког августа, у само 84 сата војно-полицијске операције „Олуја“, хрватски бранитељи ослободили више од 10.000 километара квадратних, навео је Милановић у честитки, захваљујући борцима и свим хрватским грађанима који су подржавали и помагали ту “оправдану, ослободилачку борбу”.

Док се у Хрватској слави, у Србији и Републици Српској данас се обиљежава 18 година од највећег прогона Срба у новијој историји у акцији хрватске војно-полицијске операције “Олуја”, када је убијено или нестало око 2.000 грађана српске националности, а протјерано њих око 250.000.

Према подацима Документационо-информационог центра “Веритас”, у акцији “Олуја”, укључујући сектор “Сјевер” и “Југ”, страдало је 1.886 Срба, међу којима 1.196 цивила, од којих је више од половине било старије од 60 година. Од укупног броја страдалих било је 540 жена.

До сада је сахрањено 891 лице, док се 943 још води као нестало. Са огњишта, на којима су живјели генерацијама, протјерано је више од 250.000 Срба.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *