Вијести, Регион

Хрватски „бранитељи“ траже од Николића спомен плочу у Новом Саду

tomanikolic-620x330

Копривничка „Удруга хрватских бранитеља Домовинског рата 91″ у отвореном писму председнику Србије Томиславу Николићу је поновила захтев за постављање спомен плоче у Новом Саду свим погинулим и несталим хрватским „бранитељима“ из Домовинског рата, јер новосадски градоначелник на то не пристаје.

У писму истичу „како желе да Николић подржи ту иницијативу јер је реч о мирољубивој акцији, без политичких и иних уплитања, којој је циљ подсетити и одати поштовање онима који су дали своје животе током српске и црногорске агресије на Републику Хрватску, али и поучити младе у Србији да се у Хрватској од 1991.-1995. водио жестоки рат, те да сваки рат наноси патњу, бол и тугу“.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је 14.августа да неће прихватити захтев за постављање спомен-плоче, који је упутила Удруга из Копривнице, наводећи да верује да ће исти одговор дати и Градско веће Новог Сада. Вучевић је тада рекао Танјугу да му није јасно шта се тиме жели постићи и због чега је баш Нови Сад одабран као град у који би требало поставити такво спомен обележје.

Подсетимо да је током рата у Хрватској прогнано више стотина хиљада а погинуло и нестало приближно 10.000 српских цивила.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *