Православље

Самотни живот једног монаха

Last of the Stylites Maxime Qavtaradze, who lives on top of the Katskhi Pillar, Georgia - 22 Jun 2013

Отац Максим је 59-годишњи православни монах који живи у изолацији, у манастиру на врху стијене високе 40 метара.

Стијена Катшки је смјештена у истоименом селу у западној Грузији. Окружен невјероватним природним крајолицима, необични калуђер живи у самоћи већ 20 година.

Када жели сићи до људи, оцу Максиму треба 20 минута како би се спустио низ 40 метара дуге мердевине.

Залихе које су му потребне за живот достављају му његови сљедбеници, а он два пута у седмици силази са стијене како би се молио са њима.

Висина овом монаху није страна јер је и прије него што се замонашио 1993. године, управљао краном. Коначну одлуку да постане монах донио је када је завршио у затвору, те је схватио да је вријеме за промјене.

Стијена Катшки је у прошлости служила свештеницима који су се жељели скрити од јавности, али је та традиција била прекинута током османске инвазије на Грузију. Вијековима је ова локација мирно лежала напуштена, док је локално становништво могло само да диже поглед ка мистериозним рушевинама на врху стијене.

Коначно, 1944. године, група предвођена планинаром Александром Јапаридзом начинила је први документован успон на стијену, те откривају остатке капеле и кости монаха који је ту умро.

Убрзо након пада комунизма у Грузији, Максим се одлучује на свој аскетски пут и пење се на стијену.

Почетак није био нимало једноставан, па је током прве двије године Максим спавао у старом фрижидеру како би се заштитио од невремена. Од тада, монах је заједно са другим вјерницима изградио мердевине до врха, обновљена је црква и саграђена је кућица у којој дане проводи молећи се, читајући и “спремајући се за сусрет са Богом”.

Фотографу Амосу Каплу је дозвољено да проведе вријеме са овим необичним монахом и да направи снимке јединственог мјеста на којем живи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *