Регион

Хрватска контактирала правнике због рафинерије у Броду која и даље загађује ваздух

bigger.ashx

„РЈЕШАВАЊЕ проблема онечишћења у Славонском Броду је број један на листи приоритета Министарства заштите околиша и природе“, нагласио је министар заштите околиша и природе Михаел Змајловић који је незадовољан брзином рјешавања тог проблема с друге стране. Тим поводом Змајловић је послао пожурницу министру вањске трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу да интензивира активности на том пољу.

Змајловић је рекао да је Хрватска покренула правне конзултације са стручњацима међународног права како би видјели који нам правни инструменти стоје на располагању. „Рафинерија у Босанском Броду се мора модернизирати до 2015. Интензивно ћемо пратити динамику модернизације те у складу с тим одлучити хоћемо ли, уз дипломатске, повући и оне правне кораке“, поручио је Змајловић.

Министар заштите околиша и природе је рекао да ће у рјешавању овог проблема сусједима помоћи примјером сисачке рафинерије гдје је, каже, проблем стављен под контролу. Иначе, анализа квалитете ваздуха у Славонском Броду показала је да концентрација сумпордиоксида учестало прелази допуштену граничну вриједност што се веже уз рад рафинерије у Броду.

Министарство заштите околиша и природе представило је анализу квалитете зрака у Славонском Броду за 2012. годину. Иако су, примјерице, концентрације сумпоровог и душиковог диоксида испод допуштених граничних вриједности, концентрација сумпороводика учестало прелази допуштену сатну граничну вриједност што се веже уз рад рафинерије у Броду.

Помоћник министра заштите околиша и природе Горан Хеффер најавио је како би ускоро требали добити информацију о постављању мјерне станице у склопу рафинерије у Броду, а у првом кварталу ове године би се требао одржати нови састанак радне скупине за рјешавање овог проблема на којем би се требали сусрести представници Хрватске те Босне и Херцеговине.

Брођани губе стрпљење

Брођани међутим имају све мање стрпљена, поручио је Далибор Вашаревић из фејсбук иницијативе ‘Када ако не сада“. Премда би и представници грађана убудуће требали бити укључени у рад радне скупине, Вашаревић све мање вјерује у дипломатско рјешење.

„Мислим да неће бити другог рјешења, да ће се морати потражити помоћ институција ван Хрватске. Ићи ћемо према свим могућим судовима и тражит ћемо своја права. Право које имамо сви – на чисти ваздух“, истиче Вашаревић.

Преузето са index.hr

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *