Регион

Хочевар: Ватикан ни након избора новог папе неће признати независност Косова

stan-h-700x466
Београд – Београдски надбискуп Станислав Хочевар сматра да Ватикан ни након избора новог папе неће признати независност Косова.

Према његовим речима, Света столица одувек је била на страни сваке праведности и да зато сматра да ће Ватикан и након избора новог папе Фрање истрајати у ставу да неће признати независност Косова. “Мислим да ће наставити у том смислу јер је то логична традиција”, рекао је Танјугу Хочевар.

Он је, ипак, упозорио да није добро да се од једног црквеног поглавара очекују политичка решења.

“Све цркве треба пре свега да знају да је њихова снага у духовности и верности јеванђељу. Колико јаче ће српски народ бити веран јеванђељу, утолико ће се више рађати и остале позитивне последице”, рекао је Хочевар и додао да је папа пре свега духовни поглавар.

Указујући да нема ниједне политичке акције која би била тако јака као што је јака духовна снага, он је истакао да ће повезаност у духовности и вери утицати и на све остале димензије.

Према речима Хочевара, нови поглавар Римокатоличке цркве је човек који зна и разуме потребе свих људи и који ће се својим начином живота приближити свима, па и српском народу.

“Папа, као човек који зна добро потребе свих људи и који је био солидаран са њима разуме добро и све потребе српскога народа, било као појединаца, било као заједнице. Зато сам потпуно убеђен да ће он својим начином живота да се приближи свима, дакле и српском народу”, рекао је Хочевар и изразио радост што је патријарх српски Иринеј честитао папи Фрањи избор за поглавара Римокатоличке цркве.

Он је оценио да су односи Свете столице и Србије добри, али да би се могли испунити већом јачином, што би било од користи пре свега Србије, али и читавој регији.

“Са стране Свете столице веза са Србијом увек је спремна и отворена, али све зависи од Србије, свих становника и заједница у њој”, рекао је Хочевар.

Хочевар, који је за време конклаве боравио у Риму, каже да је том приликом констатовао да је избор папе планетарни, а не само догађај Католичке цркве.

Оцењујући да никада до сада није владало такво велико занимање за избор поглавара Римокатоличке цркве као овај пут, београдски надбискуп је навео да о томе сведочи присуство представника свих конфесија.

Он је истакао и да се избором новог римског бискупа, који први пут није Европљанин и представља првог папу из редова језуита, показала универзалност цркве и хришћанства.

“На један посебан начин показала се снага Духа. Избор једног језуита са именом Фрање из Јужне Америке стварно је дело Духа светога и ту се још једном показало да није структура цркве она која води већ Божији дух”, рекао је Хочевар.

Према његовим речима, нови папа је прави сведок солидарности са сиромашнима, јер долази из Јужне Америке, трећег света, односно из земље великих транзиција и сиромаштва.

Наводећи да је папа узео име по асишком сиромаху Фрањи, он је подсетио да преци папе Фрање потичу из северне Италије, као и да је студирао и у Јужној Америци и Европи те да представља и мост између та два континента.

Према његовим речима, важно је што папа говори не само шпански и италијански, већ и немачки, француски и енглески језик јер ће и на тај начин моћи да буде близак са свима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *