Вијести, Регион

Грађани, Влада, странке… одали почаст Ђинђићу

Београд– Грађани, породица, представници Владе и политичких странака данас, су одавањем почасти Зорану Ђинђићу, обележили 11 година од убиства премијера и лидера Демократске странке.

Представници Владе Србије, коју је предводио премијер Ивица Дачић положили су око 10 сати, у дворишту зграде владе венац на спомен плочу Ђинђићу, на месту где је убијен. (Фото Бета)

Представници Владе Србије, коју је предводио премијер Ивица Дачић положили су око 10 сати, у дворишту зграде владе венац на спомен плочу Ђинђићу, на месту где је убијен. (Фото Бета)

У Алеји великана на Новом гробљу у Београду породица, пријатељи, страначке колеге и грађани су, око 11 сати одали пошту полагањем венаца и цвећа на његов гроб.

Делегацију ДС предводио је њен лидер Драган Ђилас, који је са Ђинђићевом удовицом Ружицом, положио венац на Ђинђићев гроб.

Пошту Ђинђићу одали су и страначки функционери Борислав Стефановић, Драган Шутановац, Владимир Тодорић, као и бројни чланови те странке.

Претходно су цвеће и венце на Ђинђићев гроб положили његова мајка Мила Ђинђић као и некадашњи сарадник из Владе Србије Зоран Живковић.

ruzzica

Представници Владе Србије, коју је предводио премијер Ивица Дачић положили су око 10 сати, у дворишту зграде владе венац на спомен плочу Ђинђићу, на месту где је убијен.

Пошту убијеном премијеру одали су први потпредседник Александар Вучић, министари Лазар Крстић, Вања Удовичић, Небојша Родић, Зорана Михајловић, Славица Ђукић Дејановић, Иван Мркић, …

Полагањем венаца и цвеће у дворишту зграде владе, пошту Ђинђићу одвојено су одали чланови Либерално демократске партије који су претходно организовали „Шетњу за Зорана” и чланови владе чији је премијер био Зоран Живковић.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић поручио је да је визија Србије за коју се он борио и даље жива и да то доказују, „не само грађани који му одају почаст, већ и они који сада говоре његовим језиком, а нису га разумели док је био жив”.

Он је, након што је положио цвеће код спомен-плоче на паркингу Владе, истакао да ЛДП и грађани који данас учествују у традиционалној „Шетњи за Зорана” и даље виде путоказ и инспирацију у идејама за које је Ђинђић дао живот.

После одавања почасти Ђинђићу, Живковић је рекао да после 11 година није заборављено оно што је Србији оставио Ђинђић истакаваши да грађани на изборима 16. марта могу да омогуће Србији да се врати на његов пут.

Живковић, који је после убиства Ђинђића био премијер, истакао је и да 11 година после његово убиства није довољно да се „преболи она велика празнина и бол који је настао после Ђинђићевог убиства”.

У Алеји великана на Новом гробљу, на Ђинђићев гроб цвеће су положиле некадашње демократе – бивши лидер те странке Борис Тадић и председник „Заједно за Србију Душан Петровић.

Петровић, који је предводио чланове странке „Заједно за Србију” је након полагања венца рекао да је сигуран да би Ђинђић, да није мучки убијен, данас тражио да се ради више.

Цвеће на Ђинђићев гроб положила је и потпредседница Уједињених региона Србије Сузана Грубјешић, заменик председника београдског обора те странке Жељко Ивањи, као и функционери Београдске иницијативе Зоран Остојић и Нина Самарџић.

У оквиру обележавања годишнице убиства Ђинђића у 14 сати је, у организацији фонда „Зоран Ђинђић” и ДС, почело финале такмичења „Беседе у Зоранову част”.

ДС ће вечерас, са почетком у 18 сати организовати завршну предизборну конвенцију на Тргу Републике, а потом, у спомен на Ђинђића, и шетњу центром Београда, такозваном „медијском трасом”.

ssetnja

Данас се навршава 11. година од убиства Ђинђића, за које је на вишедеценијске затворске казне осуђено више припадника „земунског клана” и расформиране Јединице за специјалне операције Ресора државне безбедности.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *