Вијести, Регион

Грађани БиХ пију 60 одсто фалсификованих лијекова

023697

Тржиште кривотворених лијекова нагло расте и постаје глобални проблем, највише изражен у земљама у развоју, преноси “Дневни аваз”.

Према подацима Свјетске здравствене организације, десет одсто свих лијекова доступних на тржишту је фалсификовано.

Процјењује се да се око 75 милијарди америчких долара у свијету губи фалсификовањем, а статистика, такође, показује да 60 одсто фалсификованих лијекова буде продато путем интернета.

Ово је за „Аваз” потврдила Наташа Грубиша, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, нагласивши да грађани БиХ лијекове купују путем интернета или их наручују из афричких земаља због ниже цијене и да су такви производи врло опасни.

– Не зна се постоји ли у њима уопште активна супстанца, не знамо начин њиховог дјеловања, то јест дјелују ли уопште или не, и веома су опасни. Сугеришемо становницима да не купују лијекове путем интернета, него искључиво у регистрованим здравственим институцијама, а то су малопродајни објекти као што су апотеке, и по препоруци љекара и фармацеута – казала је Грубиша.

Она даље наводи да при Агенцији постоји инспекторат и да контролишу сваку увезену серију лијекова.

– Током свог рада нисмо наишли на фалсификоване лијекове. Ту, наравно, не можемо говорити о интернету, гдје се такви лијекови најчешће и продају. Они се, такође, наручују поштом, а то је у надлежности царинских органа. У легалним токовима нисмо открили фалсификате. На тржишту БиХ углавном су лијекови којима произвођачи гарантују квалитет и сигурност – наводи Грубиша.

Фалсификовати се могу и оригинални и генерички лијекови, каже Грубиша, додајући да они могу бити исправног или погрешног састава, без активне супстанце, субдозирани или лажно означени.

– Улога Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, као само једне од карика у систему сузбијања појаве фалсификовања лијекова, огледа се и рефлектује првенствено кроз спровођење регулаторних механизама осигуравања квалитетних, ефикасних и сигурних лијекова на тржишту БиХ којима се штити јавно здравље становништва – појаснила је Грубиша.

Подаци показују да највише фалсификованих лијекова има у земљама у развоју, а то су лијекови против маларије и ХИВ-а, док се у богатим државама кривотворе лијекови за побољшање стила живота, тзв. лајфстајл лијекови, на примјер хормони, лијекови за мршављење те производи намијењени лијечењу еректилне дисфункције (импотенције).

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *