Регион

Градишка: Сава наставља да расте

029060
Водостај Саве у Градишци, гдје су на снази ванредне мјере одбране од поплава, од јуче је порастао за 11 центиметара и поплављено је 12 кућа у селу Орубица у небрањеном дијелу, преносе агенције.

Поплављене су куће људи који се нису хтјели иселити са тог подручја након катастрофалних поплава 1974. године.

Из Цивилне заштите Градишка кажу да је данас екипа ове службе обишла угрожена домаћинства у Орубици.

У небрањеном дијелу, од корита ријеке Саве до одбрамбеног насипа, од Орахове до Орубице, поплављено је више хиљада хектара ораница.

Због лошег стања каналске мреже вода надире у ниже дијелове у брањеном подручју у Врбашкој, Бок Јанковцу, Мачковцу и другим селима поред Саве.

Иако су црпне пумпе Водопривредног предузећа “Сава” у погону, канали су препуни воде, јер су на појединим мјестима зарасли шибљем и затрпани смећем.

Продиру и подземне воде, а на више мјеста испод одбрамбеног насипа вода цури.

У Цивилној заштити у Градишци кажу да је ситуација под контролом, те да екипе непрекидно обилазе терен, контролишу каналску мрежу, стање насипа и најугроженија подручја.

У Градишци су јуче пролашене ванредне мјере одбране од поплава, када је на мјерној скали измјерен водостај већи од 730 центиметара.

Водостај је данас био 743 центиметра.

Језеро: Пет кућа и амбуланта још под водом

Пет кућа и зграда амбуланте у општини Језеро још су под водом, након што су се усљед великих падавина излиле ријеке Јошавка И Плива.

Власници потопљених кућа су смјештени код родбине, а мјештани за здравствене услуге одлазе у општину Мркоњић Град.

Раније је било потопљено и 30-ак кућа и помоћних објеката, као и једна бензинска пумпа, али се временом ниво воде повукао.

Међутим, воде још има због отапања снијега и кише која је прекјуче падала.

У општинској управи Језера кажу да су свјесни како се мора уредити корито ријеке Јошавке да би се избјегле поплаве, али за то немају довољно средстава.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *