Вијести, Регион

Годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца

024035

На Опленцу код Тополе, данас ће бити обиљежена 92. годишњица смрти Краља Петра Првог Ослободиоца, уз највише државне и војне почасти.

Како је саопштио владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић предводиће државну комеморативну церемонију поводом обиљежавања 92. годишњице смрти краља Петра Првог Ослободиоца у Цркви светог Ђорђа, на Опленцу код Тополе, 16. августа у 11.30.

Уз највише државне и војне почасти, крај владаревог саркофага вијенце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Топола као и удружења грађана опредјељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

Организатор државне комеморативне свечаности је Влада Србије – Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

Краљ Петар Први Ослободилац, који је умро 16. августа 1921. године у Београду, био је један од најзначајнијих нововијековних српских владара.

На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године.

Владавину Петра Првог обиљежили су Анексиона криза, такозвани Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први свјетски рат из којих је Србија, након великих побједа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унијела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, подсјећа се у саопштењу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *