Вијести, Регион

Глобални индекс иновација 2013: БиХ поново на репу Европе

028001

Према резултатима Глобалног индекса иновација за 2013. годину, који рангира земље према масовности нових технолошких и научних изума и иновација, од земаља региона Албанија и Босна и Херцеговина су најлошије позициониране.

Наиме, према наведеној листи најлошије пласирана земља са Балкана је Албанија која се налази на 93. мјесту од укупно 142 земље свијета што је уједно један од најслабијих резултата у Европи.

Послије Албаније слиједи Босна и Херцеговина која се налази на 65. мјесту глобалног индекса иновација и нових технолошких и научних изума и идеја.

Од осталих земаља региона, најбоље рангирана је Хрватска која се налази на високом 37. мјесту, а након ње слиједе Црна Гора на 44., Македонија на 51. и Србија на 54. мјесту листе иновација и идеја у свијету.

Од земаља ширег региона Балкана, најиновативнији и најкреативнији су Словенци који су пласирани на 30. мјесто, а слиједе их Мађари на 31., Словаци 36., Бугари 41. и Румуни на 48. мјесту.

Према Глобалном индексу иновација за 2013. годину, прва је Швицарска, након које слиједе Шведска, Велика Британија, Холандија, Сједињене Америчке Државе (САД), Финска, Хонг Конг, Сингапур, Данска и Ирска.

Од 20 најбоље пласираних земаља свијета њих 12 су европске, што значи да је Европа континент гдје се већ дуги низ година постижу најбољи и врхунски резултати у области иновација и креирања нових технолошких и научних идеја и концепата.

Посебно се истичу скандинавске земље, односно Шведска, Финска, Данска и Норвешка, које се налазе међу првих 20 земаља свијета према креирању нових идеја, иновација и научних остварења.

Од европских земаља, на глобалном индексу иновација, најлошије рангиране земље су Грузија, Бјелорусија, Украјина и Албанија.

Такође, према глобалној листи иновација и нових технолошких изума, најлошије рангиране земље у свијету су Јемен, Судан, Мадагаскар, Того и Алжир.

Од 20 најлошије рангираних земаља њих 14 су афричке, што значи да је Африка континент гдје се постижу најлошији резултати у области иновација и нових изума.

Од осталих земаља у свијету, занимљиво је истаћи да је Нјемачка 15., Јапан 22., Кина 35. и Русија 62. на глобалној листи иновација у свијету.

Резултати у извјештају Глобалног индекса иновација за 2013. годину добивени су на основу индикатора као што су број нових изума, патената, извоза идеја, покретања научних и технолошких пројеката и часописа, квалитета људског капитала, истраживања, научне инфраструктуре, услова пословања, јавне инфраструктуре и распрострањености технологије.

У извјештају, који су припремили „Insead“, водећа међународна школа бизниса и Свјетска организација за интелектуално власништво (WIPO), наводи се да су за напредак у области иновација и технолошких изума врло битни фактори политичка стабилност земље и приступ образовању за све грађане у земљи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *