Регион

Гаспром најскупљи гас продаје БиХ, Македонији, Пољској

002803

Руска енергетска компанија „Гаспром“ је прошле године гас по највишим цијенама продавала Македонији, Пољској, БиХ, Републици Чешкој и Бугарској, пише руски дневни лист „Известија“.

Како је пренијела агенција МИА, московски дневник наводи да су цијене по којима је „Гаспром“ продавао гас Македонији и Пољској биле највише по којима је тај руски гигант продавао гас од 2009. године.

Московски дневник пише да, иако, је 2012. године просјечна цијена гаса у европским земљама износила 413,1 долара за 1.000 кубних метара, у првих шест мјесеци исте године Македонија за ту количину гаса плаћала 564,3, Пољска 525,5, БиХ 512,2, Република Чешка 503,1, а Бугарска 501 долар.

Руски аналитичар Виталиј Крјуков рекао је „Известији“ да „Гаспром“ свој гас најскупље продаје земљама које немају алтернативне изворе за доставу тог енергента.

Према његовим ријечима, Македонија и БиХ у потпуности зависе од руског гиганта, Бугарска 90 процената својих потреба задовољава куповином гаса од „Гаспрома“, а Пољска 60 одсто.

Српска министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је јуче да цијена гаса који Србија купује из Русије мора да буде бар 10 одсто нижа од садашње која износи 475 долара за 1.000 кубика и изразила очекивање да ће та цијена за ову годину бити између 370 до 380 долара за хиљаду кубика.

Михајловићева је нагласила да на цијену гаса утичу превисоки трошкови транзита кроз Мађарску, али и постојање посредника у куповини тог енергента.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *