Регион

ФБиХ започиње приватизацију Телекома и Електропривреде

028632
Власти Федерације БиХ размишљају о скорој продаји дијела свог капитала у једном телеком оператеру и двије федералне електропривреде, извјештава новинар агенције Анадолија .
Тиме се дефинитивно отвара прича о приватизацији водећих државних компанија, што је до сада, углавном, била табу тема у ФБиХ. Према неyвани;ним информацијама, власти ФБиХ на овај начин желе удовољити и захтјевима Међународног монетарног фонда за убрзање приватизације.

Иначе, Влада ФБиХ у БХ Телекому контролише 90 посто капитала, а у ХТ Мостар, у чијем саставу се налази и познати Еронет, држава има 50,1 посто капитала. Федерална влада је, такође, већински власник Електропривреде БиХ и Електропривреде ХЗ ХБ.

Директор Агенције за приватизацију Федерације БиХ Шухрет Фазлић потврдио је за агенцију Анадолија информације о спремности федералне власти да се крене у процес приватизације водећих компанија.

„Према Плану који је усвојио и Управни одбор Агенције, спремни смо да на продају понудимо пет посто дионица једног телекома и двије електропривреде. Међутим, тај План још увијек није усвојен од Владе ФБиХ, а када су у питању електропривреде, мора се ићи на Парламент Федерације БиХ“, казао је Фазлић за агенцију Анадолија.

На питање да ли располаже анализама стручњака колико би се у овом тренутку исплатило ићи у процес приватизације „породичног сребра“, Фазлић одговара констатацијом да је то релативан појам.

„Релативан је појам би ли се нешто исплатило или не. Ми у Агенцији смо задужени за приватизацију и размишљамо у том правцу. Право је питање колико ми дневно губимо у капиталу телекома и електропривреда. Колико дневно губимо због политике која се тамо води, запошљавања које није контролисано, јавних набавки, давања послова… Судећи по ономе што се пише у медијима, губимо милионе и милионе марака. То би било спријечено да је то приватна имовина. Држава је доказала да не може да заштитит имовину! То испада више као партијска имовина или не знам већ чија. Држава, очито, не може да заштитити имовину и уведе ред“, сматра Фазлић. Фазлић се пита зашто телеком оператери или електропривреде не би били предмет продаје?

„Сада ми, као, не требамо продати телекоме, као ми имамо добит… Ок, када ћемо продати? Ми смо то претворили у некакво партијско власништво гдје постављамо своје људе. Дај Боже да су то људи који су способни. Сада говорим о телеком оператерима. Електропривреде, истина, захтијевају један стратешки приступ на нивоу државе, али и та се прича мора отворити. Не могу се стално окретати леђа том питању“, нагласио је Фазлић.

Како агенција Анадолија сазнаје, представници федералне власти већ су остварили контакте са дипломатским представништвима Велике Британије и Мађарске. Нјихови представници су се, наиме, интересовали уопште за приватизацију, па и приватизацију водећих компанија у Федерацији БиХ, укључујући и телеком оператере.

Такође, водећи турски телеком оператер заинтересован је за сарајевски БХ Телеком. Из Турцела су још у новембру прошле године потврдили да изблиза прате рад сарајевског БХ Телекома. Наиме, турска компанија припрема понуду за БХ Телеком. Туркцел у оквиру свог пословања на Балкану планира покретање активности и у Босни и Херцеговини. Штавише, најављиван је поход Туркцела на Балкан.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *